8 érdekesség a Koktélról, amit valószínűleg nem tudtál

2017. szeptember 22. 11:33 - subitron

Egy igazi guilty pleasure a 80-as évekből. A kritikusok ki nem állhatták, de lehetetlen nem szeretni. A Koktélnak köszönhetjük a Beach Boys - Kokomo című slágerét, na meg a Coughlin törvényeket.

Brian Flanagan (Tom Cruise) miután leszerel a seregben New Yorkba költözik, hogy munkát találjon. Szakmai tapasztalat és diploma híján azonban nem sokra megy. Nincs más megoldás, irány a suli, viszont az egyetem nem olcsó mulatság, főleg a közgáz. Teljesen reményvesztetten tart hazafele, amikor rábukkan egy belvárosi mixerbár álláslehetőségére. Tökéletes esélynek tűnik, hogy fedezni tudja a tandíjat. Így lesz David Coughlin (Bryan Brown) tanítványa, egyúttal New York leghíresebb bartender párosa. Csakhogy Brian többet szeretne. Saját bárról álmodik, ezért Jamaicába utazik, ahol összeszedheti rá a pénzt. Arra viszont nem számít, hogy találkozik Jordannel (Elisabeth Shue), aki bekavar a dolgokba.

 

1. A Koktél eredetileg egy regény.

A könyv Heywood Gould szerzeménye, aki hosszú éveket töltött el a bártender szakmában, hogy az írás mellett kiegészítse jövedelmét. A Tom Cruise által alakított Brian Flanagan egyébként jóval idősebb a műben. Amíg a színész a húszas évei elején járt a film forgatásakor, addig Gould főszereplője a negyvenhez közelít.

 

 

2. Legalább 40 vázlat készült a forgatókönyvből.

A szkript keresztül ment pár stúdión, végül a Universalnál landolt. Viszont ők visszadobták, mert szerintük nem volt szerethető karakter a történetben. Ezután csapott le a Disney, ott viszont Gould harca ellenére változtattak a sztorin. Bryan Brown szerint ez Tom Cruisnak is köszönhető, legalábbis tény, hogy az ő színre lépéséig sokkal sötétebb volt a mozi, hisz Gould nevéhez köthető például a Fort Apache, the Bronx című regény is.

 

     3. Bryan Brown meghallgatása szörnyen sikerült.

A rendező Doug szerepére Bryan Brown-t szemelte ki. A színész közel 20 órát repült Sydneyből New Yorkba és gyakorlatilag a reptérről esett be a meghallgatásra. Mivel Donaldson az első perctől őt akarta a szerepre, azt tanácsolta, hogy aludja ki magát és jöjjön vissza holnap. De Bryan már aznap este vissza akart repülni. A rendező így nem mutatta meg senkinek a meghallgatást, helyette a studiónak és a producereknek azt mondta, hogy nézzék meg az F/X-ben nyújtott alakítását (Trükkös halál). A producereknek bejött, így megkapta a szerepet.

 

 4. Cruise és Brown igazi üvegeket használtak a forgatáson és valóban gyakorolták a flair bartendinget.

A Disney felbérelt egy bartendert, aki trükköket tanított a két színésznek. Természetesen előfordult, hogy összetört pár palack.

 

 5. Jamaica, ahol Tom Cruise-nak sikerült megfáznia.

Tom, a Rolling Stone magazinnak azt nyilatkozta, hogy a vízesésnél forgatott romantikus jelenet Elizabeth Shue-val a valóságban borzasztó volt. Rettenetesen fázott, lilára színeződtek az ajkai és az egész teste reszketett. Azt kívánta minél hamarabb érjen véget az egész, és tűnjenek el. 

 

 6. A film zenéjét egy hétvége alatt írták újra.

Először a háromszoros Oscar-díjas zeneszerzőt, Maurice Jarret kérték fel, aki többek között a Doktor Zsivágóért és az Arábiai Lawrencért kapta meg a szobrocskát. Azonban a producerek szerint a zenéje nem passzolt eléggé a filmhez, így szóltak J. Peter Robinsonnak, hogy pofozza helyre. Donaldsonnak tetszett Robinson munkássága ezért kérte meg, hogy vegye át a zeneszerzést.

 

 7. A Beach Boys a „Kokomo” című számot csak a mozi kedvéért írta.

És ennek köszönhetik, hogy újra reflektorfénybe kerültek. A dal írásában részt vett a The Mamas and The Papas-ból John Phillips, valamint Scott McKenzie, akinek a San Franciso-t köszönhetjük. Azt az instrukciót kapták, hogy írjanak egy dalt arra a részre, amikor Brian (Tom Cruise) New Yorkból Jamaicaba megy.

 

 8. A film borzalmas fogadtatásban részesült.

Ilyen finomságokat írtak róla, mint például: „Minél jobban megnézzük mi is történik a Koktélban, annál inkább rájövünk mennyire üres és mesterkélt az egész.” Hasonló kedves kritika jelent meg a Time magazinban is. Szerintük a Koktél egy üveg rossz minőségű szesz, Dom Perignonnak álcázva.

 

      ’92-ben Tom Cruise elismerte, hogy nem ez a szerep volt eddigi karrierjének fénypontja. 1989-ben a film meg is kapta az Arany Málnát. Tom-ot is jelölték legrosszabb színész kategóriában, viszont Stallone elhappolta előle a díjat a Rambo 3-ban nyújtott alakításával.

Heywood sem fürdőzött a sikerben. Azzal vádolták, hogy elárulta a saját munkáját. A dolog annyira megviselte, hogy napokig nem kelt ki az ágyból. Annak ellenére, hogy a film padlóra küldte, összeszedte magát és utólag már úgy nyilatkozott, hogy ez az időszak megedzette és sok tapasztalatot szerzett.

Forrás: mentalfloss

 

Koktél OST:

Megjelenés: 1988.

Kiadó: Elektra Records

Jelölések: Juno-díj, az év nemzetközi albuma kategóriában

 

Starship - Wild Again

The Fabulous Thunderbirds - Powerful Stuff

Robbie Nevil - Since When

Bobby McFerrin - Don't Worry, Be Happy

The Georgia Satellites - Hippy Hippy Shake

The Beach Boys - Kokomo

John Mellencamp - Rave on

Ry Cooder - All Shook Up

Preston Smith - Oh, I Love You So

Little Richard - Tutti Frutti

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr6712883462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása