10 érdekesség a Stand by Me-ről

2017. november 27. 18:40 - subitron

Rob Reiner 1982-es filmje négy fiúról szól, akik az '50-es évek végén útra kelnek, hogy megkeressenek egy holttestet. Stephen King adaptációja nagyszerű dráma felnőtté válásról, aminek méltó helyen van olyan klasszikusok mellett, mint a Ragyogás, A remény rabjai vagy épp a Tortúra

 

1. A sztori ugyanabból a kötetből származik, mint az A remény rabjai.

Stephen King 1982-es kötete a Different Seasons 4  kisregényt foglal magába, amik a négy évszakhoz kapcsolódnak. Ebből hármat filmre adaptáltak: Apt Puptil (A jó tanuló), Rita Heyworth and Shawshank Redemption (A remény rabjai), The Body (Állj mellém!).

 

2. Az eredeti rendező Adrian Lyne lett volna.

A direktor azonban már beígért magának egy nyaralást, ami késleltette volna a forgatást. Így a színészből lett rendező, Rob Reiner kapta a direktori széket helyette. Adrian Lyen nevéhez egyébként olyan klasszikusok fűződnek, mint a Flashdance, a 9 és fél hét vagy a Végzetes vonzerő.

 

3. A Coca-Cola majdnem meghiúsította a filmet.

Az üdítőt gyártó cég megvette az Embassy Picturest, ami a film eredeti készítője volt, majd bejelentették, hogy csak 2 nappal a forgatás előtt fogják támogatni a filmet. Ekkor lépett a színre a TV-s legenda Norman Lear, aki éveket dolgozott együtt az All in the Family ('71-'78) című sorozatban Rob Reinerrel. Norman hitt a projektben és állta a film 8 millió dolláros költségvetését.

 

4.  Richard Dreyfuss harmadikként kapta a felnőtt Gordie, vagyis az "író" szerepét.

David Dukes-t választották a castingon, állítólag le is forgatták vele a jelenetet. Viszont később még sem voltak elégedettek vele. Ezután Michael McKean jött, mint potenciális jelölt a narrátori szerepre, ám végül a rendező gyerekkori barátjára, Richard Dreyfussra esett a választás. 

 

5. Az az 1985-ös nyár...

River Phoneix a forgatás ideje alatt vesztette el a szüzességét. Rob Reiner így emlékszik vissza: "Egyik nap hatalmas mosollyal az arcán érkezett a forgatásra, miután az éjszakát egy "családi barátnál" töltötte." De Corey Feldman se maradt le a felnőtté válásban. Ő ekkor ivott először alkoholt és szívott füvet. 

 

6. Az eredeti cím nem tetszett a stúdiónak.

A Columbia Pictures félrevezetőnek találta Stephen King alkotásának a címét. A test szerintük úgy hangzott, mint egy erotikus film, egy testépítő mozi vagy akármelyik másik King horror adaptáció. Végül Rob Reiner állt elő a Stand by me címmel, ami Ben E. King azonos című dalából származik.

 

7. King imádta filmet.

Amikor a rendező megmutatta az írónak a kész művet King nem jutott szóhoz és azt kérte, hogy 15 percig egyedül maradhasson. Amikor visszajött gratulált Reinernek és elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy sikeresen filmre vitték valamelyik művét és teljesen odáig volt.

 

8. River Phoenix a forgatás végére teljesen kikészült.

A kritikusok elismerték az alakítását, viszont a fiatal színész annyira azonosult a karakterrel (Chris Chambers), hogy azt nyilatkozta, ha nem lenne családja ahová hazatérhet, biztosan a pszichiátrián kötne ki.

 

9. A Star Trek és Stephen King.

1987-ben Wil Wheaton megkapta a Star Trek: Az új nemzedék című sorozatban Wesley Crusher szerepét. A színész később, a 2009-es Star Trek moziban egy romulán karakternek is kölcsönözte a hangját. Anton Yelchin is egy Stephen King adaptációban kezdte karrierjét, az Atlantisz gyermekeiben. Ő az orosz származású Chekovot alakította a '09-es Star Trekben.

 

10. A 4 gyerekszínészek sok felfordulást okoztak a forgatás alatt.

Egy hotelben kaptak szállást, amíg a forgatás tartott. Bútorokat dobáltak a medencébe, Wheaton videojátékokat tett a hallba, Phoenix pedig összesározta Kiefer Sutherland kocsiját a többiek biztatására. 

 

Kövessetek Facebookon és Instagramon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr5913397151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása