8 érdekesség a Bolygó Kapitányáról

2018. január 10. 09:44 - subitron

 

A bolygó kapitánya amerikai rajzfilmsorozatból 113 epizód készült 1990 és 1996 között. Különlegessége, hogy kiemelten foglalkozott a környezetszennyezéssel. A történet szerint Gaia, a Föld lelke öt gyűrűt ajándékoz öt fiatalnak (planétások), amik mind más erővel bírnak. Föld, tűz, víz, levegő és a "szív" hatalmával. Egyesített erejükből pedig megidézhetik a bolygó kapitányát, akinek egyetlen gyenge pontja a környezetszennyezés. Olyan, akár Supermannek a kryptonit.  

1. A bolygó kapitánya megküzdött Hitlerrel is.

Az "A Good Bomb Is Hard to Find" című epizódban Dr. Métely visszamegy az időben, hogy nukleáris fegyvereket adjon el Adolf Hitlernek. Így a planétások is visszarepülnek a II. világháborúba, hogy a Kapitány segítségével megakadályozzák a gonosz tervet. Érdekesség, hogy Hitlert nem a klasszikus bajuszával ábrázolták, hanem patkó alakúval.

 

2. Duke Nukem, Duke Nukem...de melyik?

Itthon nem tűnhetett fel a névazonosság a 90-es évek egyik ikonikus fps videójáték sorozatával, hiszen szinkronosan kaptuk a rajzfilm sorozatot, ami egyúttal azt is jelentette, hogy a szereplők nevét is lefordították. Duke Nukem a Pikkelyes Sugárnyelő nevet kapta, egy másik szinkron változatban pedig a Sugár Bárót. A fejlesztők a játék kiadása után szembesültek azzal, hogy a rajzfilm egyik gonosztevőjének neve megegyezik a saját karakterükkel. A jogi problémák elkerülése érdekében átkeresztelték a játékot "Duke Nukum"-ra. Később viszont megtudták, hogy nincs védjegy a neven, így maradtak az eredetinél.

 

3. A sztárok körében az egyik legnépszerűbb sorozatnak számított.

Valószínűleg a témaválasztás miatt. Sok színészt foglalkoztatott a környezetvédelem, így felkeltette a sorozat az érdeklődésüket. Az első néhány évadban Meg Ryan kölcsönözte a hangját Dr. Mételynek, Sting Zarmnak, és Martin Sheen volt Tartályos Sly. De Whoopi Goldberg például mind a 6 szezon alatt kitartott, mint Gaia, a Föld lelke.

 

4. Az első rajzfilm, ami foglalkozott az AIDS-cel.

"A győlölet képlete" című epizódban egy tinédzser vérátömlesztés által HIV fertőzött lett. Csuklyás Patkány elterjeszti a városban, hogy milyen betegsége van a fiúnak, és különböző tévhiteket pletykál az AIDS-ről. A rész végén a bolygó kapitánya elmondja hogyan terjed valójában a HIV fertőzés, és felhívja a városiak figyelmét, hogy ne kezeljék másképp a fiút.

 

5. A Bolygó Kapitánya Alapítvány.

A Captain Planet Foundation 1991-ben jött létre, hogy finanszírozza az iskolák természetvédelemmel kapcsolatos projektjeit. A sorozat bevételének egy bizonyos százaléka is ide folyt be. Jelenlegi elnöke Laura Turner. Ő Ted Turner, a sorozat atyjának a lánya.

 

6. A Scooby-Doo cameo.

A sorozat első három szezonját a DIC Entertainment gyártotta a Turner Program Services-szel együttműködve, viszont a negyediktől átvette a Hanna-Barbera, akié a Scooby-Doo rajzfilm sorozat is. A "Teers in the hood" című epizódban Shaggy és Velma tűnnek fel a háttérben. Úgy tűnik ugyanabba a középiskolába járnak, mint a planétások.

 

7. Készült belőle videójáték is.

A Nintendo verzió 1992-ben debütált. Borzalmas fogadtatásban részesült. Támadták többek között rettenetes grafikája miatt, de leginkább játszhatatlansága és túlzott nehézsége volt a probléma.

 

8. Készül a mozi?

Most, amikor olyan 80-as, 90-es évek klasszikus rajzfilmjeiből, sorozataiból készülnek egész estét mozik, mint a G.I. Joe vagy a Power Rangers, a A bolygó kaptiánya is tökéletes alapanyag. A felröppent hírek szerint Leonardo DiCaprio vette kézbe a projektet, hisz neki is szívügye a környezetvédelem.

  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr7213558373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása