8 érdekesség a Tini Nindzsa Teknőcökről

2018. január 25. 15:54 - subitron

A pizzafaló teknőcök több, mint 30 éves múltra tekintenek vissza, hisz első fekete-fehér képregényük '84-ben jelent meg. Azóta számos rajzfilm, játék és film dolgozta fel kalandjaikat. Népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ha megkérdeznénk valakit, hogy ki az a Donatello vagy Michelangelo, nem biztos, hogy a reneszánsz művészeket kapnánk első válasznak.

 

1. Zúzó és a sajtreszelő.

A teknőcök legnagyobb ellenségének ötlete Kevin Eastman - az egyik társszerző - fejéből pattant ki egyik este, miközben edényeket mosogatott. Alkarjára húzott egy sajtreszelőt és azonnal megtetszett neki az ötlet, hogy az egyik karakter ehhez hasonló eszközzel harcoljon. Egy későbbi interjúban azt is elárulta, hogy a főgonosz eredeti neve is Reszelő lett volna, de a másik társszerző, Peter Laird javaslatára a Zúzónál maradtak.

 

2. A Tini Nindzsák és Daredevil. 

A teknőcök megszületésének két eredet sztorija is van. Az első szerint Kevin Eastman vicces rajzot készített egy teknősről, aki egy nuncsakut tart. Barátja azt tanácsolta, hogy sokkal menőbb lenne több teknőc, mindegyikük egyedi fegyverrel. Ezután jött a bőbeszédű cím: Teenage Mutant Ninja Turtles. A második sztori a tini nindzsák első képregényének tartalmára vonatkozik. Elég valószínű, hogy az alkotók merítettek például Frank Miller Daredevil-jéből. A teknőcök például a Láb ellen harcolnak, míg Daredevil a Kézzel küzd.Sőt, állítólag a rádioaktív hulladék is megegyezik, ami Matt Murdockot megvakította, a teknősöket pedig átalakította.

 

3. Született gyilkosok.

A franchise teljesen gyerekbarát irányba lett eltolva, azonban az eredeti képregény sokkal sötétebb hangvételű volt. Szecska mester ugyanis egyetlen céllal hozta létre négy tanítványát. Hogy megöljék Zúzót. Leonardo le is győzi egy csatában, és megkéri, hogy hajtson végre szeppukut, vagyis kövessen el öngyilkosságot. Zúzó utolsó erejével egy gránáttal megpróbálja felrobbantani a teknősöket, de nem sikerül, és saját maga lesz az áldozat. Egyébként a képregény eleje sem kevésbé véres és erőszakos, amikor a teknőcök szabályosan felaprítják a Purple Dragon banda tizenöt tagját.

 

4. April O'Neil eredetileg afroamerikai lett volna?

Ezzel a dologgal kapcsolatban máig hallgatnak az alkotók, de néhányan úgy vélik a korai képregényekben April afroamerikaiként van ábrázolva. Egy korai színes borítón mindenesetre egyértelműen látszik, hogy sötétebb a bőre, és fekete göndör haja van. 

 

5. Az Image Comics elképesztő sztorijai.

Az 1996-os Image Comics történetei elég bizarra sikerültek. Donatello a sérülései után bionikus végtagokat kapott, Leonardo elveszíti az egyik kezét a King Komodo ellen vívott csatában, Szecska mester pedig megőrül és denevérré változik. De a legmeglepőbb sztori talán Raffaellóé volt, aki Zúzó páncéljába bújva a Láb klán élére állt.

 

6. Chuck Lorre írta a főcímdalt. 

Valószínűleg nem cseng ismerősen a név, de producerként olyan sitcomok vannak mögötte, mint a Két pasi - meg egy kicsi és az Agymenők. Mielőtt író és producer lett, zenészként dolgozott, és a '87-es Tininindzsa Teknőcök rajfzfilm az egyik legkorábbi munkája. Egy interjúban elmondta, hogy a képregény emlékeztette a garázs rockra, és ez adta az egész főcímdal alapját.

 

7. Krang eredete.

Kevés olyan hátborzongató gonosz volt, mint Krang, az élő agy. A rajzfilm sztorija szerint az X dimenzióból származott, ahol megfosztották testétől. A képregény szerint viszont az utrom fajhoz tartozik, akik rendkívül békések, és android testeket használva tökéletesen beilleszkedtek az emberi társadalomba.

 

8. Az Egyesült Királyság nem szerette a nindzsákat.

Az 1987-es rajzfilm sorozat hatalmas siker lett, így természetesen eljutott a tengerentúlra is. Az angolok viszont erőszakosnak találták a nindzsa szót, így megváltoztatták a címet Teenage Mutant Hero Turtlesre. Szegény Michelangelo sem tarthatta meg a fegyverét, ugyanis a nuncsaku is tiltott volt, de legalábbis azonnal 18-as karikát kapott volna miatta a sorozat. 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr9113601785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása