Érdekességek 10 ikonikus játékról

2018. február 23. 13:28 - subitron

 Sok játékra a '80-as és '90-es évekből kellemes emlékekkel gondolunk vissza. De a címeken és a játékélményen kívül mi más jut még eszünkbe róluk? Íme egy-egy érdekesség a mára kultikussá vált játékokról. 

 

Mario Bros. (1985)

mario.jpg

A Nintendo of America az 1980-as évek elején éppen a Donkey Kong amerikai kiadásán dolgozott, és Mario Segale egyik raktárát bérelték. Pár hónapja már elmaradtak a fizetéssel, ezért Minoru Arakawa, a Nintendo akkori elnöke felkereste a tulajdonost és ígéretet tett, hogy hamarosan kifizetik a tartozást. Az ekkor még Jumpman néven futó karaktert ezután keresztelték át Mario-ra, az üzletember után.

 

Sonic the Hedgehog (1991)

sonic.jpg

A Nintendo sikereit látva a Sega is megalkotta saját figuráját, a kék bőrű, villámgyors Sonicot, eredeti nevén "Mr. Needlemouse"-t. A kék szín egyértelmű választás volt, hisz megegyezett a Sega kék logójával. Viszont, hogy miért piros-fehér a cipője az már nem ennyire nyilvánvaló. Naoto Oshima-t, a karakter tervezőjét állítólag Michael Jackson Bad című albumának piros-fehér színösszeálíltása inspirálta.

 

Street Fighter (1987)

sonnychiba.jpg

A játék az 1974-es japán filmről kapta a nevét, aminek a legendás Shin'ichi "Sonny" Chiba volt a főszereplője. A film annyira erőszakosra sikerült, hogy a legmagasabb, "X" besorolást kapta az Egyesült Államokban.

 

Metroid (1986)

mteroid.jpg

Akkoriban sok gamert érhetett meglepetés, ha végigjátszotta a játékot, ugyanis az utolsó jelenetben kiderült, hogy az űrruha egy női karaktert takart. A Metroid fejlesztőcsapata sokat merített Ridley Scott Alien filmjéből, és azzal is tisztában voltak, hogy a mozi hősnője - Ripley - is nagyon népszerű lett, ezért is születhetett ez a döntés.

Tomb Raider (1996)

tomb_raider.jpg

A játék korai szakaszában a főhős igencsak hasonlított Indiana Jonesra. Azonban a fejlesztők baromira nem szerettek volna egy pert a Lucasfimmel, így Toby Gard - a vezető designer - egy ügyes húzással megoldotta dolgot. Megváltoztotatta a karakter nemét. Először szegény Lara rövid hajat és katonai szerkót kapott, de hamar dobták az ötletet, mert túl "náci-szerűnek" tűnt. 

 

Legend of Zelda (1986)

zelda.jpg

A Nintendo másik zászlóshajója a Mario Bros. mellett a Legend of Zelda volt. A játék F. Scott Fitzgerald író feleségéről kapta a nevét. Shigeru Miyamoto, a játék producere szerint Zelda Fitzgerald gyönyörű nő volt, és tetszett neki a név csengése is. A játékban egyébként Zelda egy hercegnő, és az a feladatunk, hogy megmentsük.

 

Resident Evil (1996)

resident_evil.jpg

A játékot a Capcom '89-es Sweet Home túlélő-horrorja ihlette. A Game Informer játékmagazin minden idők legfontosabb címének nevezte a Resident Evilt. A készítőket sok thriller és horror inspirálta, olyanok, mint például a 1980-as Ragyogás és a benne megismert Overlook Hotel.

 

Mortal Kombat (1992)

mortal.jpg

A Tökéletes katona producerei megkérték a Midway Games-t, hogy készítsenek nekik egy játékot. Ők azonban egy másik mára kultikussá vált Jean-Claude mozit akartak felhasználni, a Véres Játékot. Az üzlet azonban nem jött össze, JCVD kiszállt a projektből, és a harcművész nagy torna elköltözött egy kitalált bolygóra (Earthrealm).

Még több érdekesség a játékról egy előző posztomban.

 

Final Fantasy (1987)

fantasy.jpg

Hiroyuki Ito, aki a játék harcrendszerét fejlesztette, előtte sosem játszott asztali vagy számítógépes szerepjátékokkal. Teljes mértékben az amerikai foci inspirálta. Ez határozottan érződik a Final Fantasy oldalnézetes csatáin. 

 

Metal Gear (1987)

metal.jpg

Hogyan készítsük el Solid Snake-t, a játék főhősét? Kojima Hideo, a játék tervezője elárulja. Hozzávalók: Snake Plissken (Kurt Russel), a Menekülés New Yorkból című filmből. Ehhez adjuk Jean Claude Van-Damme testét, majd egy csipetnyit Christopher Walken arcából. Kész is vagyunk!

Ha tetszett a poszt kövessetek Facebookon és Instagramon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr7113682416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása