Rajzfilmek a múltból - kedvencek a Toonami műsorblokkból

2018. március 08. 10:43 - subitron

toonami.jpg

 Folytatódik a Rajzfilmek a múltból sorozat, amelyben igyekszem bemutatni azokat az alkotásokat, amelyek gyerek vagy kamaszkorunk meghatározó élményei voltak, és talán felnőtt fejjel is szívesen újranézzük őket. (az első részben Jonny Questről írtam).  Most a Magyarországon 2002-től, a Cartoon Networkön sugárzott Toonami rajzfilmjei közül idéztem fel a legjobban sikerülteket.

A Toonami műsorblokkot  - A Toonami név egyébként egy szóösszerántásból jön: cartoon (rajzfilm) és a tsunami (cunami) szavakból - a Cartoon Network sugározta, Amerikában 1997. március 17-től, egészen 2008. szeptember 20-ai megszűnéséig. Négy év kihagyás után tért vissza 2012-ben, megújult arculattal az Adult Swim csatornán, ezúttal inkább az animekre koncentrálva (Dragon Ball, Yu Yu Hakusho, Naruto, Cowboy Bepop, Sailor Moon). Itthon 2006. szeptemberéig élvezhettük az elkülönített blokkot.

Samurai Jack

samuraijack.jpg

A Genndy Tartakovsky által megálmodott, és készített sorozat 2001 és 2004 között futott a Cartoon Networkön, majd lezárás nélkül abbahagyták. A Toonamis rajzfilmek közül talán Jack kalandjai szerezték a legnagyobb rajongó tábort. Ugyanúgy a képernyő elé tudott szegezni egy felnőttet, ahogy egy gyereket is. Főhős szamurájunk az időben vándorolva folytatja végtelen harcát a sötétség ura, Aku ellen. Kalandjai a legváltozatosabb ellenfelekkel és társakkal hozták össze, így találkozott például a sorozat egyik legszórakoztatóbb karakterével, a Skóttal is. Mindenki nagy örömére tavaly kapott egy ötödik évadot, aminek sikerült felül múlnia az előző négy szezont is.

 

Chris Colorado

chris.jpg

26 epizódból álló francia animációs sorozat, 2001-ben debütált a Toonami műsorán. A Világvége után  a túlélők megalakítják a "The World Federation"-t, és igyekeznek egy békésebb társadalmat teremteni. Néhány évtizeddel később azonban megjelenik Thanatos, a gonosz diktátor, aki átveszi Európa felett az uralmat kiborg seregével. Az ellenállás Chris Coloradot bízza meg, hogy szerezzen információt a kegyetlen zsarnokról. Mindeközben eltűnt apja után is nyomoz, akit árulónak tartanak. Frankó kis sorozat volt ez is, ami gyorsan a feledés homályába veszett.

 

Batman Beyond

batman.jpg

Európában, így nálunk is, Batman of the Future címen futott. Az ikonikussá vált Batman Animated Series és a The New Batman Adventures sorozatok folytatásaként jött létre. Kb. 20 évvel azután járunk, hogy Bruce Wayne visszavonult, a futurisztikus bat-ruhát pedig egy középiskolás srác húzza magára (Az egyetlen sorozat, ahol Batmant tiniként ábrázolják). A sorozatban tök jól jelentek meg a sci-fi és cyberpunk elemek, emellett jól bemutatta milyen hatása lehet a társadalomra a tudományos fejlődésnek. Az IGN "Legjobb animációs sorozatok" Top 100-as listáján a 40. helyezést érte el, és több díjat is bezsebelt. A sorozat jelenleg is fut az RTL Spike műsorán.

 

Teen Titans

teen.jpg

Az azonos nevű képregényen alapuló sorozat szintén nagy népszerűségnek örvendett, pedig rizikós vállalkozás volt 2003-ban egy kevésbé ismert szuperhős csapattal debütálni az Igazság Ligája mellett. A csapat a Starfire, Cyborg, Raven, Beast Boy, Robin - aki egyben a vezető is - ötösből állt össze.  A legnagyobb különbség, hogy míg a füzetekben a főszereplők inkább a húszas éveikhez közelítenek, addig a sorozatban gyerekek. Az animáció némileg hajazott az animek stílusára, és inkább a humorosabb vonalat lovagolták meg. Emellett ügyesen megoldották, hogy egyik karakter se legyen elnyomva, és ez a csatajelenetekben is visszaköszön. 

 

 Ha tetszett a poszt kövessetek Facebookon és Instagramon is! 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr1213709844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása