8 érdekesség Dolph Lundgrenről

2018. március 20. 12:54 - subitron

A svéd óriás több nyelven beszél, vegyészmérnöki diplomája van, ő mégis a színészetet választotta. A hatvan éves színészt novemberben viszontláthatjuk a mozikban, egyik legismertebb szerepében. A Creed 2-ben ismét Ivan Dragot fogja alakítani. 

dolph1.jpg 

1. A zseni, aki színész lett.

A színész 2014-ben azt nyilatkozta az NPR-nek (National Public Radio), hogy gyerekkorában sokat betegeskedett, ezért szabadidejében leginkább a tankönyveket bújta, míg társai sportoltak. Stockholmban nőtt fel, viszont mindig is vonzotta Amerika, de anyagilag nem engedhette meg magának. Mi volt a legkézenfekvőbb megoldás? Naná, hogy vegyészmérnöki diplomát szerezni Svédország legrangosabb műszaki egyetemén (Royal Institute of Technology), majd ösztöndíjjal kijutni az MIT-re (Massachusetts Institute of Technology). Ám mielőtt még betette volna a lábát a campusra, az élete száznyolcvan fokos fordulatot vett. Találkozott a színésznő és modell Grace Jones-szal - kidobó volt az egyik New York-i koncertjén - és úgy döntött színjátszást fog tanulni.

 

2. Sylvester Stallone úgy gondolta, hogy Dolph túl magas Ivan Drago szerepére.

dolph2.jpg

A Grace Jones-szal való találkozás - össze is jöttek - lehetővé tette Lundgren számára, hogy megjelenjen a vásznon. Először a '85-ös az "A View to a Kill" (James Bond: Halálvágta) című filmben. Nem sokkal ezután kiválasztották a szovjet boxoló, Ivan Drago szerepére, a Rocky IV-ben, de Stallone később megváltoztatta a döntését. Sly magasságáról pletykák keringenek a neten, egyesek szerint alig több 170 cm-nél, de maximum 180 lehet. Egy biztos, úgy vélte, hogy a majdnem 2 méteres Dolph túlságosan magas lesz mellette. A svéd óriás azonban nem adta fel, lefotózta magát a szorítóban, és elküldte Stallonénak, aki pár hónappal később úgy döntött, mégis neki adja a szerepet.

 

3. Majdnem megölte Stallonét.

Stallone törekedett arra, hogy az összecsapások minél élethűbbek legyenek. Arról viszont megfeledkezhetett, hogy Lundgren jártas volt a karatében, és más harcművészetekben, így egy alkalommal addig biztatta a svédet, amíg el nem törte három bordáját. Az orvosok ráadásul megállapították, hogy a szíve is megsérült. "Estére a vérnyomásom is nagyon magasra emelkedett. Bevittek a kórházba, majd helikopterrel vissza Amerikába" - emlékezett vissza Stallone. "Öt napot feküdtem az intenzíven."

 

4. Andy Warhol is felfigyelt rá.

dolph3.jpg

Míg Jones-szal élt együtt New Yorkban, sokat jártak a Studio 54-be, ami a város legfelkapottabb helyének számított. Egyik alkalommal Warhol felkérte őt, hogy csináljanak Grace-szel egy magazin fotózást.

 

5. Rettegett a bűnözéstől.

2012-ben Dolph Lundgren azt nyilatkozta a Men's Health-nek, hogy az 1980-as évek elején eléggé aggódott a magas bűnözési ráta miatt  New Yorkban, ezért vett két fegyvert. Egyet a bokájánál tartott, egyet pedig a mellkasánál. "Mindig ideges voltam, hogy elkapnak" - mondta. "Az egyik felem a rendőröktől félt, a másik pedig attól, hogy kirabolnak. Eléggé megviselt."  

 

6. Ringbe szállt profi ellen is.

2007. júniusában elfogadta az orosz televízió ajánlatát, egy barátságos mérkőzést az egykori UFC versenyző , Oleg Taktarov ellen. Taktarov szerint Lundgren azután jött a képbe, hogy a szervezők nem tudták összehozni az eredeti ellenféllel, Mike Tysonnal. 5 menet után Taktarov nyerte a találkozót.

 

7. Problémái voltak a He-Man filmmel.

dolph4.jpg

Lundgren leghíresebb szerepe a 80-as években Ivan Dragon kívül, a Mattel játékvonalának élőszereplős filmváltozata, a He-Man volt. A producerek komolyan elgondolkoztak, hogy szinkron színésszel helyettesítik Doplhot az erős svéd akcentusa miatt. Végül az utómunkák után úgy vélték megfelelő lesz a színész saját hangja.

 

8. Visszautasította a Gladiátort.

Vagy legalábbis egy korábbi változatát. Az Oscar-díjas film 2000-ben jelent meg Russel Crowe-val, és Joaquin Phoenix-szel a főszerepben. Lundgren hat évvel korábban mondott nemet a forgatókönyvre. "Azt hittem egy hulladék az egész" - nyilatkozta az Esquirenek 2015-ben. "Nem volt benne semmi akció. Persze ekkor még Ridley Scott és Russel Crowe neve fel sem merült. Emlékszem, hogy tényleg nem tetszett az egész. Elég nagy hiba volt."

 forrás: mentalfloss

 

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt, és az Instát!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr6113754200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása