Rajzfilmek a múltból - Batman: The Animated Series

2018. március 22. 12:35 - subitron

 batman1.jpg

A Batman: The Animated Series amerikai rajzfilmsorozatból 1992. és 1995. között összesen 85 epizód készült. Ezt három egész estés mozi egészítette ki: Batman: Mask of the Phantasm (1993), Batman & Mr. Freeze: Subzero (1998), Batman and Harley Quinn (2017)

Nagyrészt emiatt a sorozat miatt kedveltem meg Batmant. Bruce Timm stílusa kifogástalan. Gotham noiros hangulatában van valami hátborzongató, ám mégis csábító. A sejtelmes sikátorokban és sötét sarkokon sosem tudhatjuk ki, vagy épp mi vár ránk. Tim Burton után Christopher Nolannek sikerült új életet lehelni a Sötét Lovagba, de az igazi számomra mindig is Bruce Timm Batmanje marad. A kételkedőknek pedig néhány érv:

 

Megtalálta a középutat.

batman3.jpg

Bruce Timm és Eric Radomski sorozata kellőképpen sötét volt, ám sosem lépte át azt a vonalat, ami már zavaró lett volna. Valahol Frank Miller The Dark Knight Returns-e és a Tim Burton filmek határán lehetne elhelyezni, ahol nagyszerűen tudott egyensúlyozni. Mind írói és grafikai szempontból képes volt a karaktert más aspektusba helyezni.

 

"Flash: Neked mi a szuperképességed? Bruce: Gazdag vagyok." - Az Igazság Ligája (2017)

Ez a rajzfilmsorozat volt, ami megőrizte a denevérember gyökereit. Hiszen hol bukkant fel először? A Detective Comics oldalain. A sorozat pedig - a képregény nevéhez hűen - előtérbe helyezte Batman detektív képességeit, így nem csak végtelen a bankszámláját és a harcművészetekben való jártasságát ismerhettük meg. Természetesen nagyban segítik szuperkütyüi is, de kisebb szerepet kapnak.

 

A harcok és a ruhája sokkal menőbb.

batman5.jpg

Valljuk be! Egy filmben sem lesz olyan dinamikus a mozgása, mint a rajzfilmben. Kicsit mindegyik ruhában olyan, mintha nyakmerevítőt viselne. Persze erről senki nem tehet. Valószínűleg egyszer elkészítik - vagy már létezik is csak nem használják - azt az anyagot, amiben könnyedén mozoghat majd a vásznon.

 

Zene, amitől libabőrös leszel.

batman2.jpg

Már az intro magával ragadja az embert. Danny Elfman - aki először visszautasította Bruce Timm ajánlatát - nyitó zenéje, a sötét sziluettek, a harc, tökéletesen megadja az alaphangulatot. Zárásként pedig a Sötét Lovag Gotham felé magasodó alakja nem hagy kétséget afelől, hogy nincs nála alkalmasabb személy a város védelmére.

 

Történetek

batman4.jpg 

Érettsége meglepő volt egy délutáni rajzfilmhez képest. Bátran nyúltak többek között az irodalomhoz is. Lásd a "Tyger, Tyger" című epizódot, amiben számos párhuzam felfedezhető H.G. Wells klasszikusával, a Dr. Moreau szigetével. Mivel a fiatalabb korosztályt célozta meg, ezért arra törekedtek, hogy elkerüljék a "meggyötört" Batman ábrázolását. Amíg ellenfeleit személyes sérelmeik vezették gonosz tetteikhez, addig Bruce igyekezett felülemelkedni démonjain. A rajzfilm ezenfelül bemutatta pozitív kapcsolatát Gordon felügyelővel, Alfreddal, valamint Robinnal.

forrás: részben collider.com

 

Ha szeretnétek pár menő posztert látni katt ide!

Ez pedig egy rövid videó a pár napja nyílt kiállításról a Phantom City Creative's szervezésében:

BATMAN: THE ANIMATED SERIES Gallery Show and Family Day Highlights! from Mondo on Vimeo.

 

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt, és az Instát

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr1613755246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása