Mit hagyott ránk a Flashdance?

2018. április 14. 10:42 - subitron

1.jpg

A Flashdance 2018. április 15-én ünnepli 35. szülinapját. Mindannyian ismerjük Alex Owens (Jennifer Beals) történetét, aki nappal hegesztőként, éjszaka pedig táncosként dolgozott, de arról álmodott, hogy balett táncos legyen. De milyen örökséget hagyott ránk ez a mozi, ami letaszította a trónról Michael Jackson Thriller című albumát 1983-ban?

 

A filmzene

Amerikában az album a Billboard 200-as listáján 166. helyen lépett be 1983. áprilisában. A következő héten már a 29. volt, majd júniusban elérte az első helyet, ezzel letaszította Michael Jackson Thrillerjét, ami 17 hétig állt a toplista élén.  A Flashdance 78 hétig maradt a listán. Hatszoros platina album lett és több, mint 6 millió eladott példánnyal büszkélkedhet. Michael Sembello végül jól tette, hogy átírta a Maniac-et, és nem az 1980-as horror soundtrackje lett. Az eredeti szöveg ez volt: "He’s a maniac, maniac that’s for sure / He will kill your cat and nail him to the door."

 

MTV stílusú filmkészítés

 Sok kritikus kifogásolta, hogy a film csupán videoklipekből áll, amik lazán kapcsolódnak egymáshoz a történet által. Ennek ellenére a Flashdance-re jellemző gyors vágási stílus hamar elterjedt Hollywoodban, és nem csak zenés filmekben, mint a Footloose vagy a Purple Rain, hanem az akció és vígjátékokban is. Az MTV-n is egyre népszerűbbek lettek a filmekből összevágott videóklipek, mint a Berlintől a Take My Breath Away, amiben a Top Gunból láthatunk jeleneteket.

 

Joe Eszterhas írói karrierje

3.jpg

A Flashdance előtti egyetlen forgatókönyve, Sylvester Stallone 1978-as mozija, a F.I.S.T. volt. Alex Owens története után több olyan sztorit is írt amelyek határozott, szexi nőkről szóltak. Az 1985-ös Kicsorbult tőrben Glenn Close ügyvédet játszott, aki beleszeretett gyilkossággal vádolt védencébe. Debra Winger FBI-ügynököt alakított az 1988-as Becsapvában, míg Jessica Lang a Music Box-ban apja háborús bűneivel szembesül ügyvédként. Esterhasnak végül az Elemi Ösztönnel sikerült a legmegfizetettebb forgatókönyvírók közé kerülnie.

 

Meztelen vállak

2.jpg

Jennifer Beals azt állítja teljesen véletlenül találta fel a gallér nélküli pulóvert. "Amikor középiskolába jártam a kedvenc pulcsim véletlenül túl sokáig maradt a szárítóban. Összement a nyaka, ezért nem tudtam felvenni, így vágtam köré egy lyukat. Ebben mentem a meghallgatásra. Bejött" - emlékszik vissza egy 2011-es interjúban.

 

Adrian Lyne rendezői karrierje

4.jpg

Joe Esterhashoz hasonlóan Adrian Lyne is azokra a filmekre specializálódott, amiknek középpontjában olyan nők álltak, akik gyakran estek férfiak áldozatául. A Flashdance után a 9 és fél héttel folytatta, amiben Mickey Rourke és Kim Basinger merültek alá a szexualutás legmélyebb bugyraiba. Következett a Végzetes vonzerő Michael Douglas-szel, majd a 90-es években ismét visszatért kedvenc zsáneréhez Demi Moore-ral és Robert Redforddal a Tisztességtelen Ajánlatban.

 

Breakdance

Persze nem a Flashdance találta fel a breaktáncot, de ez volt az első film, ami népszerűsítette ezt a stílust. Az emlékezetes jelenetben Wayne "Frosty Freeze" Frost és a Rock Steady Crew táncol Jimmy Castor "It's just begun" című számára, ami nem sokkal később break himnusszá vált.

 

Jerry Bruckheimer produceri karrierje

5.jpg

A Flashdance sikere után Jerry Bruckheimer és Don Simpson többek lettek, mint sikeres producerek. Gyakorlatilag létrehoztak egy saját műfajt az akciófilmeken belül. Az összetevők: baromi látványos legyen, a forgatókönyv felszínes, a vágások gyorsak. Összehozták a Beverly Hills-i zsaru szériát, a Top Gun-t és Mint a villámot. Simpson 1996-os halála után Michael Bay-jel dolgozott együtt az Armageddonon és a Pearl Harboron

 

Jennifer Lopez "I'm Glad"

J.Lo 2003-as klipjének sikerült két pert is vonnia maga után. Az egyiket a Paramount indította a szerzői jogok megsértéséért, míg a másikat Maureen Marder, aki Alex Owens karakterét ihlette. Anno 2300 dollárért adta el a filmeseknek a sztorit, ők pedig 150 milliót kaszáltak. Most azzal érvelt, hogy J.Lo újra ellopta az életét. Marder vádját elutasították, Jennifer Lopez lemez kiadója peren kívül megegyezett a Paramounttal. 

 

A táncos filmek

6.jpg

Kétségtelen, hogy a Flashdance nélkül sosem születhetett volna meg a Footloose vagy egy olyan klasszikus, mint a Dirty Dancing. Aztán a 90-es években ezek a mozik mintha eltűntek volna. A 2001-es Save the Last Dance-szel (Szívem érted rappes) kaptunk újra egy táncos filmet ezúttal utcai stílusban. 2004-ben a You Got Served-del (Utcai tánc), 2007-ben How She Move-val (Mozdulj és lépj!) ezen a vonalon mentek tovább, végül következett a Step Up széria. A Magic Mike próbált visszakanyarodni picit a 83-as Flashdance hamupipőke sztorijához, annyi csavarral, hogy főszereplőt férfira cserélték, de a Flashdance vagy a Dirty Dancing sikerét talán soha nem fogja tudni senki megismételni.

 

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt,
és az Instát

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr7213831908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása