Emlékezetes filmsorozat főcímdalok a kilencvenes évekből

2018. május 04. 09:48 - subitron

xfiles.JPG

Az előző posztban összeszedtem néhány jól sikerült filmsorozat főcímet a nyolcvanas évekből, de nem mehetünk el szó nélkül  a következő évtized mellett sem. Olyan kultikus darabok születtek, mint az X-Akták vagy a Twin Peaks, de akinek jobban húzott a szíve a tini drámák felé, annak a Beverly Hills 90210 volt a tökéletes választás. Darren Star felbuzdulva a sikeren el is készítette a sorozat spin-offját. A Melrose Place gyakorlatilag a Beverly Hills "felnőtt" változata volt, amiben kis híján az összes karakter kavart egymással, és a végére már az írók is belezavarodtak. A kórházsorozatok rajongói sem maradtak kielégítetlenek, hisz útjára indult a Vészhelyet, ami beindította George Clooney karrierjét.

 

X-Akták (1993-)

A kultsorozat főcímdalával Mark Snow állítólag rendesen megküzdött, többek között azért, mert ez volt az első sci-fi témájú szerzeménye. A jól ismert "fütyülős" effektet a The Smiths "How Soon is Now" című száma ihlette, ám ez még kevésnek bizonyult. Úgy érezte valami még hiányzik. Idegességében a szintetizátorra könyökölt, így jött létre az ismert, fura visszhang. Megmutatta Carternak -a show producerének - akinek tetszett a félelmetes hangzás, így a "fütyöléssel" kombinálva megszületett a sorozat kultikus nyitózenéje.

 

Beverly Hills 90210 (1990-2000)

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb tini sorozata, aminek nyolcadik évadából a most már kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank-et is kirúgták. Persze utólag már nem bánkódik, mert megkapta a Fiúk nem sírnak főszerepét, majd alakításáért a szobrocskát. A főcím zenéjét John E. Davis szerezte.

 

Melrose Place (1992-1999)

Az előbbi sorozat spin-offjaként született, és talán nagyobb népszerűségnek is örvendett, mint a Beverly Hills. Összesen hét évadot élt meg a sorozat míg végül elkaszálták. Az írók, saját bevallásuk szerint,  már nem tudtak ésszerű magyarázatot kitalálni arra, hogy a szereplők mi a francért akarnak még mindig együtt lakni, azok után, hogy már mindenki mindenkivel lefeküdt, plusz az intrikák és botrányok is évek óta folynak. Jogos.

 

Vészhelyzet (1994-2009)

A sorozat, ami tényleg életeket mentett. Egy 28 éves nő rájött, hogy agydaganata van miután hasonló tüneteket észlelt magán, mint Green doki. Egy tanulmány pedig megállapította, hogy az elhízásokról szóló epizódok után a nézők több, mint hatvan százaléka változtatott étkezési szokásain, valamint tájékozottabbak lettek a HPV-vírusról és a fogamzásgátlásról is. 

 

Twin Peaks (1990-1991)

A kultikus sorozat zenéjét Angelo Badalamenti szerezte. Az album 1990. szeptember 11-én jelent meg, a Warner Bros. Records gondozásában. David Lynch is közreműködött a zenék írásában, többek között a "Falling"  című számnak is ő írta a szövegét, ami a sorozat főcím zenéje. Az album meghódította a nemzetközi listákat és 1991-ben Grammy-t is nyert.

 

Jóbarátok

 

Az egyik legismertesbb és legkedveltebb sitcom, ami eredetileg Insomnia Café címen futott. A főcímben feltűnő híres New York-i Pulitzer szökőkút valódinak tűnhet, azonban az egész jelenetet a Warner Bros. stúdiójában forgatták. Az "I'll Be There for You" című nótát a The Rembrandts szerezte, akikre erősen hatással volt a Beatles és a The Monkees.

A legjobb filmsorozat főcímdalok a 80-as évekből

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt,
és az Instát
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr7013885068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása