Napszemüvegek a nyolcvanas évek filmjeiből

2018. május 10. 09:48 - subitron

stallone2.JPG

Egy-egy ikonikus filmkaraktert el sem tudnánk képzelni napszemüveg nélkül. Gondoljunk csak Maverickre a Top Gunból vagy Stallonera a Cobraból. A stílusos kiegészítő gyakorlatilag a védjegyükké vált. Következzen két márka rövid történeti áttekintése, amik a nyolcvanas évek kultfilmjeiben felbukkantak, és a hozzájuk tartozó karakterek.

 

Carrera Sunglasses: A Carrera-t 1957-ben alapította Wilhelm Anger sportszemüveg készítő, nevét a Carrera Panamericana, az egyik legveszélyesebb autóverseny ihlette. 1964-ben Anger szabadalmaztatta az "Optyl" nevű anyagot ami csökkentette az allergiás reakciókat és állandó rugalmasságot biztosított. A nyolcvanas években szponzorálták a Téli Olimpiát és a Forma 1-et is. Motorkerékpár védőszemüvegeket valamint símaszkokat is gyártanak.

Tony Montana (Al Pacino)
A sebhelyesarcú (1983)
modell: Carrera 5622
tony.JPG

Az 1983-as gengsztermozit Briand de Palma rendezte és a később rendezővé vált Oliver Stone írta. A film Howard Hawks 1932-es azonos című műve alapján készült. Tony Montana karakterét Al Capone ihlette. Tony a 80-as évek elején Kubából menekül Floridába, és hamar belecsöppen a kokain bizniszbe. Úgy tűnik őstehetség, így  egyre magasabbra tör a ranglétrán. A kritikusok vegyes fogadtatásban részesítették, de azóta a kultfilmek sorába került.

Axel Foley (Eddie Murphy)
Beverly Hills-i zsaru (1984)
modell: Carrera 5621
axelfoley.JPG

Nem volt könnyű szülés az Eddie Murphy főszereplésével készült vígjáték. Martin Scorsesenek és David Cronenbergnek is felajánlották a rendezői széket, de mindketten nemet mondtak. Végül Martin Brestnél kötött ki a forgatókönyv, aki szó szerint a véletlenre bízta, hogy vállalja-e a munkát. Állítólag egy érme feldobásával döntött. A főszereplő megtalálása sem volt egyszerű. Mickey Rourke, Al Pacino, James Caan is szóba jött. Végül Sylvester Stallone lett a befutó, de az utolsó pillanatban ott hagyta a projektet. A pletykák szerint nem a megfelelő narancslé márkát raktak a lakókocsijába, és kivágta a hisztit. Így kapta meg Eddie Murphy a szerepet, aki korábban a 48 órában már bizonyított.

 

Ray-Ban: A márka leginkább wayfarer és aviator napszemüvegeiről ismert. 1929-ben John A. Macready ezredes a Bausch&Lomb nevű céggel - ami orvosi műszereket gyártott - egy olyan napszemüvegen dolgozott, ami kiszűri a pilóták számára a zavaró intenzív kék és fehér fényeket. Aztán 1938-ban ütésálló és ragyogásgátló lencséket kapott, majd a következő évben a már jól ismert fémkeretet. Így szabadalmaztatták Ray-Ban Aviatorként. A Wayfarert 1952-ben tervezték meg, és az egész műanyagból állt. Leginkább férfiak voltak a célközönség, de a nők körében is nagy sikert aratott.

 

Maverick (Tom Cruise)
Top Gun (1986)
modell: Ray-Ban 3025 (Aviator Classic)
maverick.JPG

A nyolcvanas évek egyik meghatározó moziját Tony Scott rendezte, a forgatókönyv pedig Ehud Yonay harci pilótákról szóló cikke alapján készült. A Berlin Take My Breath Away című száma Oscart is kapott 1987-ben. 2015-ben a United States Library of Congress kiválasztotta megőrzésre a Nemzeti Filmarchívumba. 2019-ben érkezik a folytatás.     egy előző posztomban többet is olvashattok a filmről -> 8 érdekesség a Top Gunról

Marion Cobretti (Sylvester Stallone)
Cobra (1986)
modell: Ray-Ban 3030
kobra.JPG

A film Paula Gosling Fair Game című könyvéből készült. Anyagilag sikeres volt, viszont a kritikusok lehúzták. A poszteren szereplő "A bűnözés betegség, íme a gyógyszer." szlogenre is születtek frappáns változatok, mint például "Stallone a betegség. A színjátszóleckék a gyógymód." vagy a "Kobra a betegség. Gyógymód nincs." Ennek ellenére a 90-es években a mozi szép lassan bekerült a kultfilmek közé.

Joel (Tom Cruise)
Kockázatos üzlet (1983)
modell: Ray-Ban Wayfarer
risky.JPG

Tom Cruise tizenéves srácot alakít, akit szülei egyedül hagynak otthon. A srácnak nem is kell több, kuplerájjá alakítja a szülői fészket. Paul Brickman filmje 1983-ban nagy sikert aratott, és csak Amerikában a gyártási költség tízszeresét hozta vissza. Arról nem beszélve, hogy Tom Cruise-ból sztárt faragott.

Ha olvasnál még filmes kiegészítőkről -> 11 karóra a 80-as és 90-es évek filmjeiből 

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt,
és az Instát
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr1713899966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása