20 éves a Starship Troopers

2017. november 08. 16:24 - subitron

 

 

Csak a halott bogár a jó bogár!

Amerikában 1997. novemberében mutatták be, a Paul Verhoeven rendezte ,mára klasszikussá vált Csillagközi Inváziót. A rendezőnek olyan mozikat köszönhetünk, mint a Robotzsaru, Total Recall - Az emlékmás vagy az Elemi Ösztön. A kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttem néhány érdekességet.

 

1.  A film alapjául egy regény  szolgált.

A film Robert A. Heinlein regénye alapján készült, amit először két részben közölt 1959-ben a The Magazine of Fantasy & Science Fiction. A történet főszereplője Johnny Rico, aki felküzdi magát a katonai ranglétrán a bogarak elleni háborúban. A regény egyes szám első személyben meséli el a sztorit.   

 

2. Paul Verhoeven nem olvasta el a könyvet.

A filmes tudta, hogy el kellene olvasnia Heinlein könyvét, mielőtt forgatni kezd, de csak pár fejezetig jutott. Neumeiert, a forgatókönyvírót kérte meg, hogy mesélje el neki a maradék részt. "Valójában borzalmas könyv" - nyilatkozta Verhoeven az Empire magazinnak.

 

3. Az egyenruhák a harmadik birodalom katonai viseletére emlékeztettek.

Különösen a tiszteké, a szürke-fekete színárnyalataikkal, csizmáikkal és a sasokat ábrázoló kitűzőikkel. Bár Verhoeven elutasította azokat a vádakat, hogy náci propaganda filmet forgatott volna. Ezek az állítások azért sem vehetőek komolyan, mert a holland rendező hazája gyerekkorában náci megszállás alatt volt. Többek között túlélte Amszterdam bombázását is. Erre a megrázó élményére emlékezett abban a jelenetben, amikor a katonák a bogarak hatalmas pusztítására térnek vissza a bázisra.

 

4. Verhoeven, mint bogár.

A filmnek volt egy nagyszerű vizuális effektért felelős koordinátora - Phil Tippett - aki már az eredeti Star Wars szérián és a Robotzsarun is dolgozott. A bogarak nagy része CGI, de készültek életnagyságú modellek is. A színészek nehezen tudták eljátszani, hogy megijednek, ugyanis a bogarakat botokkal, és azokra tűzött teniszlabdákkal imitálták. A rendező gyakran sikoltozott és ugrált a kamera mögött, hogy a megfelelő reakciót váltsa ki a szereplőkből. 

 

5. Mindenki közösen zuhanyzott.

Abban a jelenetben amikor a férfiak és a nők is együtt zuhanyoztak, maga rendező és az operatőr is beállt a fiatal színészek közé. Paul Verhoeven ezzel is szerette volna oldani a fiatalok gátlásait. "Jost Vacano (a film operatőre) egy nudista kolóniában nőtt fel, neki nem okozott gondot a meztelenség, és nekem sincs bajom azzal ha meg kell szabadulnom a ruháimtól." - nyilatkozta a rendező.

 

6.  Most akkor véres kaszabolós mozi vagy szatíra?

A film nagyon vegyes fogadtatásban részesült. Sokan kritizálták a túlzott erőszakosságáért és az egysíkú elbeszélésért. De a következő években a kritikusok felfedezték a rendező eredeti szándékát, miszerint a film kegyetlenül vicces szatíra a militarizmusról. Verhoevennek kedvezett, hogy a  90-es években a Sony-nál  a fejesek gyakran cserélődtek. Mire valaki jobban beleásta magát a forgatókönyvbe és rájött a rendező mit szeretne mondani a filmjével, már nem dolgozott a stúdiónál.

 

7. Tárgyak, amik más filmekben szerepeltek.

Rico-ra tíz ostorcsapást mérnek büntetésként a táborban. Az ostor ugyanolyan márkájú, mint Harrison Ford-é volt az Indiana Jones-ban. Az egyik űrhajó hídján felfedezhető egy Millenium Falcon modell a Csillagok Háborújából. Felhasználtak díszleteket a rendező másik filmjéből, a Total Recall - Az emlékmásból.  

 

 

8. És a folytatások...

Az első a Starship Troopers 2: Hero of the Federation, 2004-ben. Ezt követte négy évvel később a Starship Troopers 3: Maraduer. Itt Casper Van Dien visszatér Johnny Rico szerepében. Aztán jött egy animációs film 2012-ben Starship Troopers: Invasion címmel, majd idén egy másik a Mars Invázió.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr8213197842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása