12 filmes katona a 80-as, 90-es évekből

2018. február 28. 11:47 - subitron

 A harc és a háború mindig is az egyik legnépszerűbb témának számított a vásznon. Szóljon az nemzetek közötti, földönkívüliekkel vagy épp mesterséges intelligenciákkal való összecsapásokról. A csatához pedig mindig kellenek olyanok, akik nem félnek vásárra vinni a bőrüket. Íme a 80-as és 90-es évek filmjeinek legtökösebb fickói. 

Rambo (1982-2008)

Katona: John J. Rambo (Sylvester Stallone)

rambo.jpg

Vietnámi veterán és magasan képzett zöld sapkás, aki ennek ellenére igyekszik kerülni az erőszakot. Viszont ha cseszegetik, akkor nincs, aki megállítsa. Kivéve talán Sam Trautman ezredest, egykori parancsnokát, az egyetlen embert, akire hallgat. Elsőre talán gyilkológépnek tűnik, de valójában csak egy megtört katona, aki látta meghalni az összes barátját.

A bolygó neve: Halál (1986)

Katona: Hicks tizedes (Michael Biehn)

hicks.jpg

Az a fajta harcos akivel az oldaladon nem félsz szembeszállni az ellenséggel. Míg mások az erejüket fitogtatják vagy épp nem bírják a nyomást (lásd Hudson), addig Hicks csendes, hatékony, és tökéletesen bánik a fegyvereivel. 

 

Ryan közlegény megmentése (1998)

Katona: Jackson közlegény (Barry Pepper)

jackson.jpg

Jackson valószínűleg mesterlövészpuskával a kezében született. Elsőre kicsit furcsának tűnhet, de a szakértelme kétségbevonhatatlan. Ne kerülj vele szembe, mert sehol sem lehetsz biztonságban!

 

Az ötvennegyedik hadtest (1989)

Katona: Trip közlegény (Denzel Washington)

trip.jpg Az Észak-Amerikai polgárháború közepén megszervezik az első feketékből álló egységet. Trip, a szökött rabszolga hamarosan fontos tagja lesz az 54. hadtestnek, de nem csak az ellenséggel kell szembenézni, hanem a rasszizmussal is.

 

Gettysburg (1993)

Katona: Joshua Chamberlain ezredes (Jeff Daniels)

joshua.jpg

Chamberlain közkedvelt volt katonái között, a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben is lelket tudott önteni beléjük. Lehet, hogy nem tartozott a legjobb harcosok közé, de igazi túlélő volt. A déliek az "Uniós hadsereg egyik leglovagiasabb katonájaként" emlegették, mivel rendkívüli tisztelettel bánt vesztes ellenfeleivel. 

 

Egy becsületbeli ügy (1992)

Katona: Nathan Jessep ezredes (Jack Nicholson)

nathanjessep.jpg

"Kikaparom a szemedet és belehugyozok a koponyádba!! Tudod te kivel próbálsz kibaszni?!" Jessep mindenképp megérdemli a "mozi történelem legidézhetőbb karakterei" címének egyikét. A filmben nem látjuk harcolni, de nincs kétségünk afelől, hogy kegyetlenül elbánik ellenfeleivel.

 

Acéllövedék (1987)

Katona: Animal Mother (Adam Baldwin)

animalmother.jpg

A nihilista katona, aki az M-60-sal a kezében halálos ellenfél. A börtön elől menekült a tengerészgyalogsághoz (autót lopott). Semmi más nem érdekli a háborúban, csak a győzelem.

 

Terminátor (1984)

Katona: Kyle Reese (Michael Biehn)

kyle_resee.jpg

Neki sincs egyszerű dolga. A feladata nem kevesebb, mint a világ megmentése. Legyőzni a gyilkos robotokat, megvédeni gyermekük anyját - John később az ellenállás vezére lesz - szóval a nyomás nem kicsi. 

 

Predator (1987)

Katona: Alan "Dutch" Schaefer őrnagy (Arnold Schwarzenegger)

dutch.jpg

A hadseregben szerzett széleskörű tapasztalata az egyik legjobb katonává tette. A csatában halálos, agresszív és gyakran meglepi ellenfeleit. A Ragadozó méltó prédára akadt a zsoldosban.

 

Csillagközi Invázió (1997)

Katona: Rasczak hadnagy (Michael Ironside)

rasczak.jpg

59 bogárral végzett a filmben, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a hadnagyot a csatatér élteti. Ebben még az sem akadályozta, hogy elveszítette egyik karját. 

 

A szakasz (1986)

Katona: Barnes őrmester (Tom Berenger)

barnes.jpg

Senki sem állította, hogy katonának lenni egyszerű. Barnes háborús tapasztalatai olyan mély nyomot hagytak benne, hogy mindenkire ellenségként tekint maga körül. A fickó biztosan nem százas, épp ezért nem szeretnéd, hogy a másik oldalon harcoljon.

 

Született július 4-én (1989)

Katona: Ron Kovic (Tom Cruise)

ronkovic.jpg

Naiv tiniként egyetlen vágya, hogy a hazáját szolgálja. Aztán megjárja Vietnámot, súlyosan megsérül - mellkastól lefelé megbénul - és minden megváltozik. Valahogy ez már nem annak az Amerikának tűnik, amit itt hagyott. Vajon megérte?

Ha tetszett a poszt kövessetek Facebookon és Instagramon is! 

 Itt pedig megnézhetitek a teljes 40-es listát egészen 1927-től 2008-ig összefoglalva.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr2813702606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása