Véres játék vs. Kickboxer

2018. szeptember 03. 16:38 - subitron

jcvd.JPGJean-Claude Van Damme számára az 1988-as Véres játék hozta meg a várva várt sikert. Először játszhatott főszerepet, és megmutathatta harcművészeti tudását. Egy évvel később érkezett a Kickboxer, ami hasonlóan az előzőhöz mára kultikussá vált. Itt az ideje, hogy összeeresszük a két ikonikus alkotást.

 

Ki a kegyetlenebb főgonosz?
Véres játék: Chong Li
Kickboxer: Tong Po
tongpochongli.JPG

A Kickboxer Thaiföldön játszódik, és a Muay Thai világával foglalkozik. Tong Po ennek a stílusnak a bajnoka. Van Damme-ot (Kurt Sloane) azzal haragítja magára, hogy kerekesszékbe küldi bátyját egy küzdelem során. A lófarkán kívül nem túl emlékezetes figura, annyi azért kiderül, hogy a ringen kívül is egy igazi rohadék. A végső összecsapás előtt megerőszakolja Kurt (JCVD) barátnőjét.

A Véres játékban a final boss Chong Li. Ő az ötévente megrendezett Kumite versenyek bajnoka. Ezenkívül arról is hírhedt, hogy ha úgy adódik nem hagyja életben az ellenfeleit. Plusz olyan mellizmai vannak, amivel még egy Bagger 288-as lapátkerekes kotrógépet is kinyomna. Na, meg sugárzik belőle a kegyetlenség és bölcsesség. Az utóbbi főleg: "Nagyon ügyes, de a tégla nem üt vissza!" - oktatja Van Damme-ot.

Győztes: Ízlések és pofonok, de Chong Li nekem egy hajszállal brutálisabb.

 

Ki a jobb harcos?
Véres játék: Frank Dux
Kickboxer: Kurt Sloane
jcvddd.JPG

A Véres játék Frank W. Dux igaz történetét dolgozza fel. Az amerikai hadseregből lép le, hogy részt vegyen az ötévente megrendezett Kumite bajnokságon. Miközben mestere, Tanaka felkészíti, a katonaság nyomoz utána, hogy visszavigyék. Annak ellenére, hogy Chong Li homokot szór a szemeibe átmenetileg megvakítva őt, még is sikerül győzedelmeskednie, és megszerezni a bajnoki címet. Dux egyébként karrierje során 4 világrekordot is felállított:

  • leggyorsabb kiütés: 3,2 másodperc
  • leggyorsabb ütés kiütéssel: 12 másodperc
  • leggyorsabb rúgás kiütéssel: 72 mph (115,8 km/h)
  • a legtöbb egymást követő kiütés egy tornán: 56

A Kickboxerben Van Damme a Shotokan karate és a Muay Thai keverékét alkalmazza, míg Tong Po tiszta Muay Thai stílust használ. A meccs alatt fogva tartják bátyját és a csaját is, így Tong Po az elején rendesen elveri. Viszont Xian és Taylor akcióba lendül, kiszabadítják őket, így amikor Kurt már látja, hogy biztonságban vannak, maximumra kapcsol és rommá veri Tong Pot.

Győztes: Akárhogy is, itt Frank Dux a nagyobb király.

 

Ki a jobb mentor?
Véres játék: Senzo Tanaka
Kickboxer: Xian Chow

via GIPHY

Senzo fiaként tekintett Frankre. A Ninjutsu mesterének számító Tanaka már évek óta edzette Duxot. Frank az iránta érzett tiszteletből érkezik Hongkongba, hogy részt vegyen a bajnokságon. Mestere közli vele, hogy haldoklik, de végig mellette marad, és felkészíti.

Chow ezzel szemben a radikális megoldások híve. Húst köt Kurtre, majd kutyákat küld utána. "Ez majd segít gyorsabban futni." Lezuhanó kókuszdiókkal erősíti a hasizmát, és ne feledjük a kultikus jelenetet, amiben egy banánfát rugdos szét a sípcsontjával. És akkor még nem említettük Chow legeredetibb edzéstervét: leitatta Kurtöt a helyi kocsmában, majd pár ott iszogató rossz fiúnak elhintette, hogy szidta az anyjukat. Persze mindegyikük rátámadt. Ebben a jelenetben mutatja be Van Damme tánctudását.

Győztes: Xian Chow. Ami Tanaka felé emeli Chowt, az az, hogy amíg Tanaka éveken át tanította Duxot, addig Chow pár hónap alatt Muay Thai bajnokká képezte Kurtöt.

 

Hol kapunk jobb zenét?
Véres játék: Stan Bush - "Fight To Survive"
Kickboxer: Stan Bush - "Streets of Siam

Stan Bush mindkét filmben hihetetlenül jól hozza a nyolcvanas évek hangulatát, szóval nem panaszkodhatunk. Bővebben itt írtam róla: Stan Bush - filmzenék a nyolcvanas évekből

Összesítés: 
Véres játék: 3/4 pont
Kickboxer: 2/4 pont

 

A pontozás ellenére tök mindegy melyik JCVD klasszikust vesszük elő. A mai napig ugyanolyan felhőtlen szórakozást fog nyújtani. 

Kommentben írjátok meg Ti is a saját véleményetek!

 

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt,
és az Instát
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr7714219025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása