Mi történt a Winamppal?

2020. január 16. 13:47 - subitron

screen-shot-2018-09-25-at-11_01_39-am-1.png

Húsz évvel ezelőtt a Winamp volt a jövő. Mára egy távoli emlék. De mi történt?

A Winamp (Windows Advanced Multimedia Products) 1997. április 21-én jelent meg, amikor a zenehallgatás számítógépen új kóncepciónak számított, és a legtöbb embernek fogalma sem volt mit jelent az "MP3". A Winamp az első PC-s zenejelátszók közé tartozott, újítása abban rejlett, hogy megkönnyítette a lejátszási lista létrehozását: csak az ablakba húztúk a fájlokat, és máris hallgathattuk kedvenc számainkat. Ez a korai fájlmegosztókkal kombinálva, mint pl.: a Napster, megváltoztta az emberek zenehallgatási szokásait. A Winamp egészen 90 millió felhasználóig növekedett, hogy aztán a feledésbe merüljön.

screen-shot-2018-09-25-at-11_28_36-am.png

A Winamp testreszabható volt, egyszerűen kezelhető, és könnyebben hallgathattunk rajta zenét, mint előtte bármelyik zenelejátszón. Hamar népszerű lett, annak ellenére, hogy mindössze egy négy fős csapat állt mögötte. A plugin és a skin rendszer lehetővé tette a dizájnerek és fejlesztők számára, hogy egyedivé tehessék, amit a zenekedvelők imádtak.

A sztori, mint sok hasonló tech történet a 90-es években, egy felvásárlással ért véget. 1999. júniusában az AOL 80 millió dollárért megvette a Nullsoftot (a Winamp mögött álló cég). Teljesen újraírták az egész szoftvert, de sok felhasználó gyengébbnek találta, mint előtte. Részben mert nagyobb erőforrást igényelt, másrészt egyik régi plugin vagy skin sem volt kompatibilis az új verzióval.

screen-shot-2018-09-25-at-10_50_53-am-1.png

Majd 2001-ben az Apple elindította  az iPodot és minden megváltozott. 2003-ra az iTunes megjelent PC-n, amivel gyakorlatilag a Winampnek befellegzett. A Winamppal szemben az iTunes felület - legalábbis abban az időben - letisztult és könnyen kezelhető volt. A Winamp több ablakból állt, míg az iTunes csak egyből. A Winamp 5.2-es verziótól kezdve lehetségessé vált a szinkronizálás iPoddal, de hiába.

Sok geek kedvelte a Winampot, viszont az iTunes szélesebb közönséget szólított meg. Az Apple átvette a zenehallgatás piacát. Az AOL 2013-ban döntött úgy, hogy leállítja a Winampot. A szoftver iránt érdeklődött a Microsoft is, végül a belga Radionomy vásárolta fel.

Innen a mai napig letölthető: www.winamp.com

forrás: howtogeek.com

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr1715408640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása