A legfontosabb dolgok, amikre az Országúti diszkó megtanít

2018. május 17. 16:03 - subitron

roadhouse.JPG

A tizedik Arany Málna-gálán a A bosszú börtönében, A karate kölyök 3., Star Trek V., Ágyúgolyó futam 3. és az Országúti diszkó szálltak ringbe a legrosszabb film kategória díjáért. A trófeát végül a William Shatner rendezte Űrszekerek vihette haza, de az Országúti diszkót sem jelölték hiába.

Akárcsak a videótéka rovat előző részeiben, most is igyekeztem egyedi filmajánlót írni. Összeszedtem nektek a film legnagyobb "tanulságait".

Sztori: Dalton-t (Patrick Swayze) felbéreli a Double Deuce nevű bár tulajdonosa, hogy vágjon rendet a helyen. Hősünk ugyanis kidobóember és szakmája egyik legjobbja. Talán csak veterán barátja tapasztaltabb, Wade Garrett (Sam Elliott), tőle tanult mindent. Nem sokat vacakol, elvállalja a melót, bepattan 87-es Mercedes 560sec coupe-jába és elindul a Missouriban fekvő porfészekbe. A sztori követi a szokásos kiszámítható útvonalat. Szétcsapás a rosszfiúk között, dugás a város legjobb nőjével, aki persze a helyi boss ex-neje. A végjátékra - na, jó picit előtte - befut Dalton mentora, Wade is. 

 

Ne ítélj első látásra!

rh3.JPG

Az egyik legnagyobb közhely, de milyen igaz. A mi Daltonunk szakmáját tekintve kidobó ugyan, viszont a kórházban megtudjuk, hogy filozófia szakon szerzett diplomát. Nem is panaszkodik, amikor az öreg, akitől kiveszi a pajta feletti szobát közli vele, hogy itt bizony se tv, se internet. Ő esténként lámpafénynél olvas, és csak megmosolyogja a szomszéd farmon tivornyázó társaságot.

 

Fájdalom nem létezik!

rh2.JPG

"A fájdalom nem fáj." Legalábbis Patrick Swayze szerint a filmben. A késszúrásoknál meg sem rezzen az arca, és a sebeit is magának varrja össze. Annyira árasztja magából a tökösséget, hogy még a doktornő (Kelly Lynch) is megkérdezi tőle, hogy kér-e fájdalomcsillapítót. Természetesen nem. Mi más is lehetne a válasz. 

 

Még a legjobb barátodban se bízz!

via GIPHY

Öreg róka nem vén róka! Tartja a mondás. Amikor Wade (Sam Elliott) meglátogatja régi cimboráját, Daltonnak első dolga, hogy új barátnőjével villogjon. Na, de Wade-nek sem kell több, tánc közben rámoccan ifjú tanítványa csajára, aki nem nagyon ellenkezik. Minden jel egy édes hármas felé mutatna, de a doktornőnek indul a műszak, Dalton is látványosan fáradt, így az öreg Garrett hoppon marad.

 

Mindig legyen egy spéci támadásod!

via GIPHY

Ezt már nagyon jól megtanultuk az 1984-es Karate kölyökből, hisz Daniel a daru rúgással nyerte meg a bajnokságot Johnny ellen. Dalton finishing move-ja ettől sokkal véresebb. Konkrétan feltépi ellenfele torkát. 

 

Próbáld elkerülni a bunyót!

via GIPHY

Dalton már első nap oktatást tart a Double Deuce kidobóinak: "Mindig legyetek kedvesek!" Csak a legvégső esetben szabad erőszakhoz folyamodni, és akkor is kintre kell vinni a balhét. "Mi van ha lekurvázzák az anyámat?" - kérdez vissza egyikük. "Miért? Az?" - hangzik a válasz. Ez a fickó  maga a megtestesült nyugalom. 

 

És akkor következzen néhány jelenet, ami előtt értetlenül állok: 
  • Brad Wesley (Ben Gazzarra), jobbra-balra cikázva, jókedvűen énekelgetve vezet az úton, épphogy elkerülve Daltonnal a karambolt.
  • Random fickó a bárban felajánlja, hogy 20 dollárért megcsókolhatják a barátnője melleit. 
  • Brad Wesley quadján ülve kukkolja a félmeztelenül tai-chi gyakorlatokat végző Daltont.
  • Sam Elliott fanszőrzetet villant.

Szóval ne csodálkozz azon ha pár jelenetnél elkap a "ez mi a jó büdös franc volt?" érzés! De nézed tovább, mert szórakoztat. Nem is kérdés, a Road House egy igazi guilty pleasure.

GourmetNoise: 3/5

3kazikicsi.jpg

 

Cím: Országúti diszkó (Road House)  /1989/
Rendezte: Rowdy Herrington
Írta: David Lee Henry
Fényképezte: Dean Cundey
Zene: Michael Kamen
Főszereplők: Patrick Swayze, Kelly Lynch, Sam Elliott, Ben Gazzarra

 

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt,
és az Instát

   

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr2213964030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása