Mortal Kombat

2018. április 18. 15:45 - subitron

 mortal.jpg

Ezúttal a legnépszerűbb verekedős játék filmadaptációját, az 1995-ös Mortal Kombat-ot kölcsönöztem ki a virtuális tékából. Videótéka rovat 3. rész.

 A sztori baromi egyszerű, és a film sem szolgál túl sok magyarázattal. Hőseink, Liu Kang, Johnny Cage és Sonya Blade meghívást kapnak egy interdimenzionális harcművészeti nagy tornára, hogy megmentsék a világukat. Ugyanis a földieknek elég rosszul áll a szénájuk. Összesen kilenc alkalommal veszítettek, ha tizedszerre is alulmaradnak, akkor a Föld végleg a Külső Világok része lesz. 

A filmet Paul W.S. Anderson rendezte, aki valószínűleg nem merült el nagyon a filmművészet rejtelmeiben, de nincs is ezzel baj. Ha szeretnénk egy "Kilencvenes évek W.S. Anderson-nal" estet tartani akkor a következő három filmet javaslom: Mortal Kombat (1995), Halálhajó (1997), A katona (1998). Garantált kikapcsolódás mindhárom mozi, főleg ha előző alkalommal esetleg Jean-Luc Godard munkásságán rágtuk át magunkat. 

A borzasztó forgatókönyv és a rémes CGI ellenére a rendezőnek akadt egy ügyes húzása. Abban az időben, amikor Jackie Chan volt a király, sikerült szerződtetnie Robin Shou-t (Liu Kang-et alakítja a filmben), a harcművészetekben jártas hong kong-i színészt. Egyben ő segített a küzdelmeket is koreografálni. Mivel a film másfél órájának nagy részét az összecsapások teszik ki, na meg mégis csak egy verekedős játék adaptációról beszélünk, érdemes közelebbről is szemügyre venni a harcokat.

Amikor muszáj vagy a csalásokhoz folyamodni (Liu Kang vs. Sub-Zero)

Ez a csata inkább Sub-Zero miatt maradt emlékezetes. Míg a ninja akrobatikus mozdulatokkal szórakoztatja a nézőket, addig Liu Kang kifejezetten bénácska. Ráadásul ha nincs Kitana, aki emlékezteti a harcost, hogy használja a Raiden által hátrahagyott vödör vizet, akkor minden bizonnyal alul is marad a küzdelemben. Sub-Zero jeges erőtere ellen ugyanis nem sokat tudott volna tenni. Bizony néha rákényszerül az ember a cheat-ek használatára, hogy övé legyen a győzelem. 

 

"Get over here!" (Scorpion vs. Johnny Cage)

Hátra, hátra, kis ütés. Aki annak idején sokat nyúzta a játékot, ezzel a billentyű kombóval tudta előhívni Scorpion speciális támadását. Természetesen gondoltak a rajongókra és a jelenet is ezzel a klasszikus mozdulattal indul. Johnny-nak épphogy sikerül elkerülnie Scorpion halálos kígyóját(?). A csata pedig egy-egy, a játékból ismert kivégzéssel (Fatality) zárul. Scorpion megpróbálja elhamvasztani ellenfelét miután leveszi a maszkját, amit Cage-nek sikerül hárítania egy pajzzsal, és innen már könnyen elintézi a röhejes csontváz bábut. A jelenet végén Scorpion maradványaira hullik Johnny aláírt fotója. Ez Cage Friendship finishing move-ja volt a Mortal Kombat II-ben.

 

A gagyi CGI hüllő támadása (Reptile vs. Liu Kang)

 

Liu Kang és Johnny Cage együtt fedezik fel a környéket, amikor belebotlanak Reptile-ba. Olyan CGI hüllőt kapunk, aminél csúnyábbat nehéz lett volna csinálni. Johnny Cage érthetetlen módon eltűnik, amikor Reptile támadásba lendül. Mindezek ellenére a film egyik legpörgősebb küzdelmét kapjuk, és Liu Kang-től is láthatjuk a híres "bicycle kick"-jét.

 

Két férfi, négy láb, hat kéz (Goro vs. Johnny Cage)

Azt nem tudom Johnny Cage mit látott volna a napszemüvegben harc közben, de Goro hamar megszabadítja tőle. Látványos küzdelemben nem lesz részünk, de Goro röhejes kinézete kárpótolni fog. Ráadásul Johnny legismertebb speciális támadása is visszaköszön a játékból, a "Nut Cracker".

 

Régre visszatekintő ismeretség (Sonya vs. Kano)

A viadalt megelőző eseményekre nyúlik vissza a két harcos közötti ellentét. Sonya Blade egy különleges alakulatnál szolgált, akik olyan bűnözőkre vadásztak, mint Kano. A férfi megölte a nő társát, aki most abban bízik, hogy sikerül bosszút állnia. Az első részében Sonya és Kano nem aratott túl nagy sikert a játékosok körében, így a folytatásban a nem játszható karakterek közé kerültek.

 

A végső összecsapás (Shang Tsung vs. Liu Kang)

Az utolsó küzdelemben, Liu Kang kezébe kerül a Föld sorsa. Ellenfele Shang Tsung, aki a halottak lelkeiből nyeri erejét. A varázsolót az a Cary-Hiroyuki Tagawa alakítja, akit láthatott már a közönség fő gonoszként, a Leszámolás Kis-Tokióban című filmben. Nagy meglepetést nem okoz a befejezés, Shang Tsung elbukik, Liu Kang a tűzlabda speckójával viszi be a kegyelemdöfést.

A pontozásnál nem tudok objektív maradni, hisz mégis csak arról a filmről beszélünk, ami sokunk fiatalkorának kultjátéka alapján készült. Így összes hibája ellenére valószínűleg minden MK rajongó kicsit  a szívébe zárta.

Érdekességeket a játékról egy előző posztomban olvashattok! 

GourmetNoise: 3/5 

3kazikicsi.jpg
Cím: Mortal Kombat /1995/
Rendezte: Paul W.S. Anderson
Írta: Kevin Droney
Fényképezte: John R. Leonetti
Zene: George S. Clinton
Főszereplők: Christopher Lambert, Robin Shou, Cary-Hiroyuki Tagawa, Linden Ashby
Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt,
és az Instát
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr8313841364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása