9 dolog, amit nem tudtál a Con Air - A fegyencjáratról

2019. július 25. 11:49 - subitron

 conair.jpg
                                     kép: imdb

 

"Egy lépést se, vagy kinyírom a nyuszit!" - Cyrus

Igazi klasszikus akciófilm a 90-es évekből. Johhny-23 (Denny Trejo), Cyrus, a Vírus (John Malkovich), Nathan "Gyémánt Kutya" (Ving Rhames), és persze Cameron Poe (Nicholas Cage). A kis rózsaszín plüss nyúl hosszú utat tett meg mire eljutott gazdájához.

1. A filmben szereplő közlekedési rendszer újnak számított abban az időben.

A The Justice Prisonert és az Alien Transport Systemet (vagy JPATS) 1995-ben alapították. Kombinálta és egyszerűsítette azokat a rendszereket, amiketet korábban a U.S. Marshals Service és a Bureau of Immigration and Customs Enforcement működtetett. Azonnal a Con Air becenevet kapta. 

 

2. Két Oscar-jelölést is kapott!

A Legjobb eredeti betétdal ("How Do I Live") és a Legjobb hang kategóriákban. Mindkettőt elbukta a Titanic-kal szemben. Ellenben kapott Arany Málna-jelölést is, a Legrosszabb eredeti betétdalét - szintén a How Do I Love-ért - amit a  A jövő hírnöke című film ellen vesztett el. Viszont megkapta az "Az emberi élettel és köztulajdonnal szembeni legnagyobb nemtörődömség" díjat. (Versenyben voltak még: Batman és Robin, Tűzhányó, Légörvény, Az elveszett világ: Jurassic Park)

 

3. Dave Chapelle a legtöbbször improvizált.

Valójában ez nem meglepő azoknak, akik látták előtte vígjátékokban, illetve TV-showban. De a 2006-os Inside the Actors Studio adásában meg is erősítette az állítást.

 

4. Halál a forgatás alatt.

A Utah-i Wendoverben, ahol a film sivatagi jeleneteit vették fel, a 39 éves Phillip Swartz hegesztő életét vesztette, amikor egy repülőgépen dolgozott. A vége főcímben megemlékeztek róla.

 

5. John Cusack és Steve Buscemi karaktereit rájuk írták.

 A forgatókönyvíró Scott Rosenberg jó barátságban volt mindkét színésszel, és már a kezdetektől Cusackot akarta a Marshal szerepére, Buscemit pedig sorozatgyilkosnak. 

 

6. Egy igazi Las Vegas-i kaszinót romboltak le a film végén.

A mozi emlékezetes pontja, amikor a repülőgép leszáll Vegasban és összezúzza a kaszinót. A Sands Hotelt egyébként is lebontották volna, a filmeseknek annyi dolguk volt, hogy meggyőzzék a szálloda tulajdonosait, hogy várjanak néhány hetet. Aztán beszállnak a pusztításba. 

 

7. Nic Cage az akciójelenetek nagy részét kaszkadőr nélkül forgatta.

via GIPHY

Egy "making-of" TV adásban a színész azt nyilatkozta, hogy akár szerette volna, akár nem, ő volt a saját kaszkadőre. "Öt lábra voltak mögöttem a robbanások, helikopterek zuhantak, szóval nem mondom, hogy nem féltem" - mesélte.

 

8. Ez volt az első mozi, amit  Don Simpson halála óta Jerry Bruckheimer gyártott.

Hollywood szuper producer párosa 11 filmet készített együtt. Többek között a Flashdancet, Beverly Hills-i Zsarut, a Top Gunt, és a Mint a villámot. Utolsó közös projektjük az A szikla volt, de Bruckheimer itt már bejelentette, hogy nem szeretne többet együtt dolgozni a kábítószer problémákkal küzdő Simpsonnal.

 

9. A nyuszi Cage ötlete volt.

via GIPHY

"Büszke vagyok rá. Az egész nyuszi dolog tőlem származik. Minden fájdalmat és veszteséget szimbolizál, amin Cameron Poe keresztül megy, hogy megvédje terhes feleségét" - nyilatkozta Cage.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr7414947936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása