Stan Bush - filmzenék a nyolcvanas évekből

2018. május 14. 20:48 - subitron

stanbush.JPG

A nyolcvanas éveken kívül van más is, ami összeköti az 1986-os egész estés Transformers rajzfilmet, Jean-Claude Van Damme két kultikus harcművész moziját (Véres játék, Kickboxer), és Charlie Sheen Száguldó bosszúját. Őt úgy hívják, hogy Stan Bush.

A gitáros és énekes több, mint 30 éve a zeneiparban dolgozik. Stan Bush a Boulder nevű zenekarban kezdte pályafutását, akiknek első albumát 1979-ben adták ki. Később elváltak útjaik és megalapította a Barrage formációt Don Kirkpatrick-kel (gitár), Rick Seratte-vel (billentyű), Mike Seifrit-tel (basszusgitár) és Jack White-tal (dob). A nagy áttörés azonban még mindig nem érkezett el, egészen a "The Touch" megszületéséig, ami a Transformers: The Movie című rajzfilm himnuszává vált. A "The Touch" az 1987-es Stan Bush&Barrage albumon jelent meg. Ezután több filmhez írt dalokat, többek között Charlie Sheen Száguldó bosszújához ("Hearts vs. Heads" 1986.) és Jean-Claude Van Damme Kickboxerjéhez ("Never Surrender" 1989) is.

stan.JPG

1996-ban a "Capture the Dream" című száma, a Guiding Light sorozat legjobb eredeti dalaként kapott Emmy-díjat. Aztán 2007-ben, amikor bemutatták az első Transformers mozit, úgy tűnt Stan Bush feltámaszthatja legnagyobb slágerét, a "The Touch"-t. Voltak is tárgyalások a stúdióval, de a Paramount végül nem használta fel. Ennek ellenére nem merült a feledés homályába, a rajongók újra hallhatták a dalt a 2010-es Transformers: War of Cybertron videójátékban. Stan Bush pár évvel később visszatért a műfajhoz, 2016-ban a Shadow Warrior 2-ben is felbukkan a "Warrior" című nótája. Ez a szám 2017-ben, Change the World című albumán is megjelent. 

Néhány személyes infó a zenészről:
Az első albuma: Jimi Hendrix "Experience"
Kedvenc albuma: Led Zeppelin IV
Zenészek, akik hatással voltak rá: Paul Rogers, Lou Gramm, Paul McCartney, Don Henley
Kedvenc bandák: Eagles, Beatles, Foreigner, Led Zeppelin
Első koncertje: Beach Boys
Kedvenc itala: vörös bor
Kedvenc étele: tenger gyümölcsei
Kedvenc filmje: A remény bajnoka

 

"The Touch"
Transformers: The Movie (1986)

A Transformers rajzfilm himnuszát nem másnak, mint az 1986-os Iron Eagle (Vasmadarak) című mozinak köszönhetjük. A film egyik jelenetében Louis Gosset Jr. így fordul társa felé: "Kid, you've got the touch!". Innen jött az ihlet a dalcímhez, amit eredetileg Stallone Cobrájához írtak, viszont a Transformers: The Movie-ban kötött ki.

Egy másik emlékezetes soundtrack a rajzfilmből:

"The Dare"
Transformers: The Movie (1986)

 

"Fight to Survive"
Véres játék (1988)

A tracket a film végén hallhatjuk, amikor Frank Dux leszámol a final boss-szal, Chong-Li-vel. A filmet nem hiszem, hogy be kell mutatni, vagyunk egy páran akik rongyosra néztük. Az internetnek hála pedig JCVD és Bolo Yeung felejthetetlen arcát bármikor visszaidézhetjük ezzel a csodás giffel:

via GIPHY

 

"Never Surrender"
Kickboxer (1989)

A Kickboxerről három dolog jut eszébe az embernek. Az első természetesen Jean-Claude Van Damme, a második a klasszikussá vált táncos jelent, az utolsó pedig naná, hogy Tong Po, aki legalább annyira badass, mint Chong-Li a Véres Játékban. A szám egyébként picit a "The Touch"-ra hajaz.

 

"Hearts vs. Heads"
Száguldó bosszú (1986)

Charlie Sheen, egy pici misztikum, némi Mad Max hangulat, és rengeteg autó. Rögtön ott a főszereplő egy Dodge M4S Turbo Interceptor, de találkozhatunk 63-as Fold Falconnal, 66-os Plymouth Barracuda-val, és 77-es Chevrolet Corvett-tel is, és még sorolhatnám. Színészi játékról nem igazán beszélhetünk, viszont az igazi 80-as évek hangulat garantált.

 

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt,
és az Instát
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr3013930006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása