Klasszikus sneakerek a filmekben

2017. november 06. 19:25 - subitron

 

maxresdefault.jpg

                                                                           

De mi az a "sneaker"?

Alapvetően egy edzőcipőről van szó. A neve - magyarul "settenkedőt" jelent - még az 1900-as évek elejéről származik. A kemény, bőrtalpú cipőkkel ellentétben, ezekben csendesen lehetett közlekedni. A '70-es években még csak pár modell volt elérhető, mostanra több ezerre nőtt a számuk. Ma már természetesen nem csak sportcipőként funkcionálnak, és gyakorlatilag bármihez felvehetjük őket. Most, hogy jobban hódítanak, mint valaha, összeszedtem a legmenőbb darabokat néhány '80-as, '90-es évekbeli mozi klasszikusból.

Terminátor (1984)

cipő: Nike Vandal

Amikor Kyle Reese-t - John Connor apját - az észjaka közepén üldözik, úgy dönt meglovasít egy pár cipőt a közeli áruházból. Még sem harcolhatott mezítláb Schwarzenegger ellen. A 2015-ös Terminator Genesysben visszaköszön a cipő replikája, mivel a készítők azt akarták, hogy Kyle ugyanazt viselje, mint a '84-es filmben. A Nike egy ideig tiltakozott, ugyanis ők egy Air Force One-t szerettek volna látni a filmben.

 

Vissza a jövőbe I-II. (1985;1989)

cipők: Nike Air Mag, Nike Bruin

Air Mag: A trilógia második részéhez készült. A cipőn helyet kapott egy foszforeszkáló nike logó és ledek is, valamint egy akkumulátor. Mindössze 1500 pár készült belőle, amik árverésen találtak gazdára. A pénzt egy Michael J. Fox által létrehozott alapítványnak gyűjtötték, ami Parkinson-kóros betegeket támogatott. A színész is ebben a betegségben szenved. 

Bruin: Bár kevésbé lehet ismert, mint az Air Mag, de ezt a cipőt is Marty viselte. Állítólag a jelmeztervező megfeledkezett a cipőről, így Robert Zemeckis -a rendező - úgy döntött, hogy Michael J. Fox a sajátját fogja viselni a filmben. Annyi különbséggel, hogy a sarkáról és nyelvéről eltávolították a logókat.

 

A bolygó neve: Halál (1986)

cipő: Reebok Alien Stomper

A tépőzáras cipőt Sigourney Weaver viselte az Alien sorozat második részében. A Reebok tavaly piacra dobta a '86-os stomperek replikáit. A sárga változat a P-5000-es exoskeletonra, míg a fekete az idegenekre hajaz. A csomag a "Final Battle" pack nevet kapta, nem véletlenül. A két pár cipő az utolsó csata jelenet előtt tiszteleg, amelyben Ripley a sárga rakodórobotot használva küzd meg a királynővel.

 

 

Space Jam - Zűr az űrben (1996)

cipő: Nike Air Jordan XI

Michael Jordan viselte az 1995-ös NBA rájátszásban, majd a '96-os Space Jam című filmben. Itt - ellentétben a való élettel - olyan csapattársai voltak, mint Tapsi Hapsi és Dodó Kacsa. 

 

Forrest Gump (1994), Karate Kölyök (1984)

cipő: Nike Cortez

A Nike a '70-es években jött ki ezzel a futócipővel, Tom Hanks pedig a '94-es Forrest Gump-ban le is futott benne egy szép kis maratont. Az ikonikus darab könnyen felismerhető piros-fehér és kék színeiről, valamint halszálkás talpáról.  10 évvel előtt viszont még Daniel Larusso-n láthattuk, amint Mr. Miyagi-val gyakorol a Karate Kölyökben. Bizonyíték a cipő időtállóságára, hogy Leonardo Dicaprio is egy Cortezt visel a 2013-as A Wall Street farkasa című filmben.

 

Szárnyas fejvadász (1982) 

cipő: Adidas Stan Smith

Harrison Ford a '82-es filmben az Adidas fekete lábbelijét viselte. A névadó amerikai teniszező, Stan Smith az 1960-as és 1980-as évek között volt aktív. Az Adidas '73-ban kezdte támogatni a sportolót.

 

Zsákolj, ha tudsz! (1992)

cipők: Nike Air Command Force, Nike Air flight Lite, Air Jordan VI, L.A. Gear Catapult, Air Jordan V, Adidas Artillery, Nike Air Ultra Force Mid, Adidas Basketball Mid, Nike Air Solo Flight '90, Converse Conquest, Reebok Pump Omni Zone

 

Több, mint 20 éve mutatták be az egyik legnagyobb kosaras mozit. Szinte minden nagy márka a vászonra került a filmben. Nike, Adidas, Converse és Reebok. Billy Hoyle (Woody Harrelson) egy Nike Air Command Force-t, Sidney Deane (Wesley Snipes) pedig egy Nike Air Flight Lite-ot viselt.

 

 

Ha tetszett a poszt kövessetek Facebookon és Instagramon is!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr7213193470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása