8 verekedős mozi a 80-as évekből

2017. november 16. 23:24 - subitron

Ha láttad a Kickboxert soha nem fogod elfelejteni Jean-Claude Van Damme emlékezetes táncos jelenetét, és biztos, hogy legalább egyszer megrúgtál sípcsonttal egy fatörzset.  Ha gyerekként nézted meg a Karate kölyköt Daniel daru rúgását is tuti gyakoroltad a tükör előtt. A 80-as években olyan verekedős és akció filmek készültek, amilyenek valószínűleg már soha nem fognak. Összeszedtem a 8 legemlékezetesebbet:

 

Riválisok (1989)

Az amerikai válogatott a koreaiak ellen döntő tae kwen do mérkőzésre készül. Az öt fős csapatot az utolsó pillanatban sikerült összeszedni. Tommy Lee bosszút szeretne állni a testvére gyilkosán, Alex egyaránt küzd lelki és testi sérüléseivel, Travis egyszerű fiú texasból, akinek könnyen feltolják az agyát. Ott van még Virgil a filozófus és a vagány, félig olasz Sonny. Akkor döbbennek rá igazán mekkora kihívás elé néznek, amikor egy video felvételen nézik meg hogyan edzenek koreai ellenfeleik. Még a mindig vidám és magabiztos Travis arcáról is lehervad a mosoly.

 

Véres játék (1988)

A film, aminek köszönhetően Jean-Claude Van Damme-ot megismerte a világ. A sztori igaz történet alapján készült. Frank W. Dux 1975–1980-ig 329 meccsen vett részt, és ezután vonult vissza, mint nehézsúlyú Full Contact Kumite világbajnok. Állítólag a Cannon Picture producere egyáltalán nem volt lenyűgözve Van Damme-tól, hiába nyomott egy spárgát két szék között. Viszont a barátja, aki elkísérte a castingra elárulta, hogy Jean-Claude játszotta volna a Ragadozóban az idegen szerepét. (De nem vállalta, mert végig maszkban kellett volna lennie). Ez felkeltette a producer figyelmét és felhívta a 20th Century Foxot, hogy igazolják a sztorit. Ők elmondták, hogy valóban volt ott egy Jean-Claude Van Damme nevű férfi. Így kapott egy lehetőséget.

 

Karate kölyök (1984)

Daniel szembeszáll a Cobra Kai csapatával Mr. Miyagi segítségével. A filmről bővebben itt írtam.

 

Nagy zűr kis Kínában (1986)

Jack Burtont (Kurt Russell) megkeresi régi barátja, Wang Chi és a segítségét kéri. Wang zöld szemű menyasszonyát ugyanis a gonosz varázsló, Lo Pan emberei elrabolják. Lo Pant  átka, hogy örök életre van ítélve. Csak akkor lehet belőle újra földi halandó, ha talál magának egy zöld szemű feleséget. Jack Burton és Wang Chi régi barátai, Egg Shen és Wong, mindent elkövetnek, hogy kimentsék a lányt a kínai varázsló kezéből. Az események újabb fordulatot vesznek, amikor kiderül, hogy immár Jack munkaeszköze, a teherautója is az ellenfél kezére jut. 80-as évek, Kurt Russel, John Carpenter. Ebből a három összetevőből rossz Dolgot nem kaphattunk.

 

Karate tigris - Nincs irgalom (1986)

Jean Claude Van Damme debütálása az orosz Ivan Kraschinsky szerepében. Az egyetlen, aki szembeszáll vele Jason, a fiatal Bruce Lee rajongó srác. Később a kínai harcművész megjelenik szellemként és titkos fogásokat tanít a fiúnak.

 

Magányos farkas (1983)

Ez a film inspirálta a Walker, a texasi kopót, ami egy évtizeddel később került képernyőre.  A neveket meg kellett változtatni ugyan, mert az Orion Pictures birtokolta a jogokat. J.J. McQuade története pozitív kritikákat kapott, gyakran vontak párhuzamot Sergio Leone spagetti westernjeivel. Bár Chuck Norris jobban szerette a 40-es évek John Wayne-hez hasonlítani magát.  

 

Kickoxer (1989)

A film költségvetése másfél millió dollár volt, de már a premier hetén négyszeres bevételt hozott. Ezzel szemben a kritikusok nem voltak oda érte. Bírálták a túlzott erőszak és a faji sztereotípiák miatt. Az egyik újságíró szerint "Olyan mintha vegyítették volna a Karate kölyköt a Ramboval és a Rockyval". A nézők viszont imádták. Jean-Claude, a producer és a fia elmentek a premierre és a mozi tele volt. Mindenki éljenzett mikor Van Damme spárgázott és félmeztelenre vetkőzött. Egyébként a Tong Po-t játszó Michel Qissi-vel gyerekkori barátok. Fiatalon ugyanabban a dojoban edzettek Belgiumban. Qissi egyben a személyes trénere is volt a színésznek a film alatt. 

 

A csend kódja (1985)

A rajongók és a kritikusok is Chuck Norris egyik legjobb filmjeként tartják számon, a karrierjén is sokat lendített. A színésznek is a kedvence a saját filmjei közül. A Chicago Sun-Timesban 3,5 csillagot kapott a négyből. A forgatókönyvet eredetileg a Piszkos Harry negyedik részéhez írták. Az Ütközetben eltűnt után ez volt a második legtöbb bevételt hozó Chuck Norris film.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr9113288713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása