A legnépszerűbb fiktív detektívek

2017. november 23. 18:59 - subitron

 

A krimi műfaja mindig is élen járt az irodalomban, a filmvásznon és a tévés sorozatokban is. A pszichológusok szerint segít kiszakadni a hétköznapokból, egyúttal a karakterekben egyaránt felfedezhetjük negatív és pozitív tulajdonságainkat. De kik a legnépszerűbb detektívek, akik végül megoldják a rejtélyeket? 

 

Batman (Bruce Wayne)

A DC Comics szuperhősét Bill Finger író és Bob Kane alkotta meg. A "köpenyes igazságosztó" először a Detective Comics 17. számában jelent meg 1939. májusában. A "sötét lovag" mellett Bruce Wayne gyakori jelzője még a "világ legjobb detektívje" is, így a listán való szereplése egyértelmű.

Sherlock Holmes

Sir Arthur Conan Doyle skót író karaktere először 1887-ben jelent meg regényeiben. Sherlock hírnevét legendás megfigyelőképességének, intelligenciájának és logikájának köszönheti. Persze ne feledkezzünk meg legjobb barátjáról, Dr. Watsonról sem.

 

Scooby banda

Amerikai rajzfilmsorozat, ami 1969 óta van műsoron. A Hanna-Barbera stúdió készítette, majd a Warner Broshoz került. A főszereplő négy tinédszer és Scooby, akik természetfeletti lények után nyomozva oldanak meg relytéjeket. Scooby az eredeti koncepció szerint német juhász vagy egy bozontos kutya lett volna, de végül Joseph Barbera a dán dog mellett döntött.  

 

Bigyó felügyelő

A franchise-t 1983-ban indította útjára a DIC Entertainment egy animációs sorozat keretében. A kiborg felügyelő Dr. Claw szervezete ellen veszi fel a küzdelmet unokahúga Penny, és kutyája segítségével. 1999-ben egész estét mozi készült belőle, majd 2003-ban követte egy folytatás.  

 

Fox Mulder és Dana Scully

Az X-akták sikere nagy mértékben köszönhető a két legendás nyomozónak. Az FBI-ügynökök paranormális jelenségek, és kormányon belüli összeesküvések után nyomoztak. A sorozat óta tudjuk, hogy az emberi májat nem csak Hannibal szereti, hanem a Gumiember is.    

Magnum

A CBS csatorna 1980-1988 között vetített sorozata, Tom Seleckkel a főszerepben. Thomas Magnum magánnyomozóként dolgozik Hawaii szigetén. A bűnügyek megoldásában mindig számíthat három barátjára: TC -re a pilótára, Rick-re a bármenedzserre, és a sorozat legemlékezetesebb karakterére, Higginsre (sajnos a színész idén novemberben elhunyt). A széria nyolc évadot élt meg, Tom Selleck ezután nem vállalta a további szereplést.

 

Columbo

 

A nyomozó alakja először 1960-ban tűnt fel a The Chevy Mystery Show 10. epizódjában. '62-ben színpadra adaptálták, majd 1968-ban az NBC tévétársaság sorozatot készített belőle, már Peter Falkkal a főszerepben. 1971 és 1978 között rendszeresen sugározták, 1989 és 2003 között már változó gyakorisággal. A többi bűnügyi sorozathoz képest itt láthattuk magát a gyilkosságot és az elkövető személyét. A hadnagy autója egyébként egy '59-es Peugeot 403-as cabriolet, és állítólag Phillip a keresztneve.

 

T.J. Hooker

A főszereplő Thomas Jefferson Hooker (William Shatner) régi társát megölik és visszatér az utcákra. Új társnak a fiatal és forrófejű újoncot, Romanot kapja maga mellé. Elcsépelt sztori, viszont a '80-as évek elején még nem számított lerágott csontnak. A sorozatban főszerepet kapott a Melrose Place sztárja, Heather Locklear is. 

 

Remington Steele

1982 és 1987 között futó amerikai sorozat Pierce Brosnan főszereplésével. Remington Steele szélhámosból lett magándetektív, aki a közös nyomozások során beleszeret társába, a gyönyörű és okos Laurába. A sorozat Magyarországon is látható volt, először a TV2-n '97-ben, majd 2011-ben az RTL Klubon. 

 

21 jump street

Sokaknak talán csak a 2012-es mozi ugrik be Jonah Hillel és Channing Tatummal, de a film az azonos című '87 és '91 között futó sorozat adaptációja. A főszereplőt Johnny Depp alakította. Tom Hanson-t (Depp) fiatal kinézete miatt nem veszik komolyan a rendőrségen, de a bűnözők között sem. A szerencse viszont rámosolyog mikor a rendőrkapitány egy új osztag felállítását tervezi. A csapat feladata, hogy beépüljenek a középiskolások közé és gátat szabjanak a bűnözésnek.

 

Miami Vice

 

Az NBC egy másik kultikus sorozata, Don Johnsonnal és Philip Michael Thomassal. A két detektív, James "Sonny" Crockett és Ricardo "Ricco" Tubbs a '80-as évek közepén nyomoztak a bűnözők után Miamiban. A zene különösen nagy hangsúlyt kapott a sorozatban és gyakran érezhető volt a videoklippszerű hatás. Emlékezetes jelenet, mikor a pilot epizódban a két főszereplő a Ferrari Daytona Spyderben száguld Phil Collins "In The Air Tonight" című számára.  

 

Hercule Poirot

Belga származású magándetektív, Agatha Christie több regényének és novellájának főhőse. A népszerű TV sorozat 1989 és 2013 között futott és 13 évadot élt meg. 1991-ben David Suchet-et BAFTA-díjra jelöltek a karakter megformálásáért.

Jessica Fletcher (Gyilkos sorok) 

Az egyik leghosszabb bűnügyi sorozat, 264 epizódot élt meg. Angela Lansbury alakította Jessica Fletchert, a regényírónőt és amatőr nyomozót. Az első évad után cserélték le a a férfi főszereplőt a talpraesett özvegyasszonyra, és ezután 13 évadon keresztül töretlen sikerrel futott a sorozat.

 

Piedone

Természetesen nem maradhat ki a nápolyi nyomozó, Rizzo felügyelő sem a listából. Bud Spencer leghíresebb karakterének négy filmje volt. A mozikat Stefano Venzina "Steno" rendezte, az ő nevéhez fűződik a Banános Joe és Az óriási nyomozó című olasz sorozat is.

 

Ötvös Csöpi

Alakja először az 1980-as Pogány Madonna című filmben tűnt fel, Bujtor István alakításában. A színész a magyar Bud Spencerként híresült el itthon. Nem csak a külső hasonlóság miatt kapta a becenevet hanem, mert ő kölcsönözte a színész magyar hangját. Bujtor még további hat filmben alakított Ötvös Csöpit.

 

Kojak

Igaz, hogy a '70-es évek népszerű sorozata, de a görög származású detektív még sem maradhat le egy ilyen listáról. Theocrates Kojak a dél-Manhatten-i rendőrkapitányság hadnagyaként dolgozott. Ő és csapata nyomozásait kísérte végig a sorozat. 

Derrick

A klasszikus német bűnügyi sorozatból összesen 281 epizód készült, és a táskás szemű nyomozó mindössze 3 megoldatlan üggyel maradt adós a nézőknek (145., 200. és a 25. rész). A széria 1974 és 1998 között futott, itthon több, mint öt csatorna sugározta.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr113346691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása