8 érdekesség a Top Gun-ról

2017. november 01. 09:24 - subitron

 

A napokban fény derült néhány infóra a Top Gun 2. sztoriját illetően. Ennek kapcsán szedtem össze néhány érdekességet az első részről.

Azt már tudtuk, hogy a Top Gunnak lesz folytatása 2019-ben, Top Gun: Maverick címmel. A hírek szerint Goose fia, Wirgley - becenevén "Riot"- az egyik főszereplő. Maverick lesz a mentora, viszont a fiú nem bízik benne. Eléggé "megölted az apámat, ezért nem érdekelsz" szaga van a forgatókönyvnek. Na mindegy, ha kap egy Kawasaki Ninja-t, menő bőrdzsekit és egy mutatós csajt maga mögé, baj nem lehet.  

 

 

Honnan jött a film ötlete?

A Top Gun eredeti ötlete egy harci pilótákról szóló magazin cikkéből származott. Jerry Bruckheimer -a film producere- szerint a cél az volt, hogy elkészítsék a "földi Csillagok Háborúját."

A Top Gun suli.

A film alapjaként egy valóban működő haditengerészeti iskola szolgált, a U.S. Navy Fighters Weapon School, vagyis a Top Gun. Az iskolát az 1960-as években alapították. Átalakítások miatt '96-ban áthelyezték Nevadába, és a United States Navy Strike Fighter Tactics nevet kapta. 

Az amerikai kormány támogatta a filmet.

A The Washington Post 2011-es cikke szerint, a Pentagon kéz a kézben dolgozott a filmesekkel, és a repülőgépek használatáért is csak 1,8 millió dollárt számított fel. A forgatókönyvet aprólékosan be kellett mutatniuk, hogy a katonaság a legpozitívabb megvilágításba kerülhessen. Például Goose halálát utólag változtatták meg. Eredetileg ütközésben vesztette volna életét, de a haditengerészet panaszkodott, hogy sok pilóta leli így halálát.

 

A haditengerészet toborzásra használta a filmet.

A katonaság kihasználta a Top Gun népszerűségét. A mozik környékén toborzó sátrakat állítottak fel. Működött a dolog, a toborzók jelentése szerint a pályázók 90%-a látta a filmet.

A "79-es lista"

A We are the Mighty website-nak van egy listája, "79 hiba a Top Gun"-ban elnevezéssel. Pár példa: nincs olyan, hogy Top Gun trófea, ezt csak a film kedvéért találták ki, hogy fokozzák a drámai hatást. Az oktatást osztályteremben tartják, nem hangárban. Az oldalon kifejtik, hogy az arroganciát sem tűri a haditengerészet.

 

Kelly McGillis karaktere valós személyen alapult.

Kelly McGillis karaktere (Charlie) egy Christine Fox nevű nőről lett mintázva, aki külsőre is hasonlított rá. A filmben Charlie asztrofizikus, Christine a valóságban matematikus volt. A CNA-nal (Center for Naval Analysis) dolgozott, az utca túl oldalán, a Top Gun-nal szemben. "Mindig tudták mikor jövök, hisz egyike voltam azon keveseknek, akik magassarkút viseltek." - nyilatkozta Fox '85-ben. 2013 decembere és és 2014 februárja között az Egyesült Államok helyettes védelmi minisztereként dolgozott.

 

A film zenéje 9 millió példányban kelt el.

Az album 1986. májusában jelent meg olyan slágerekkel, mint Kenny Loggins-tól a "Danger Zone" és a Berlin "Take My Breath Way"-je. Nyáron és ősszel végigtarolt a listákon, '87 áprilisára 4-szeres platina lett (4 millió eladott példány). 2000 nyaráig - közben a lemez megélt egy speciális kiadást, néhány új dallal- feltornázta magát 9 millióig.

 

A rejtélyes MiG-ek

Az akkori hidegháborús helyzetet tekintve, sok néző úgy gondolta, hogy a filmben feltűnő MiG repülőgépek oroszok lehetnek. Valójában sosem lett leleplezve származásuk, a stúdió nem szerette volna feszíteni a húrt az országok között. A forgatókönyvből azonban kiderül, hogy a gépek észak-koreaiak.

Kövessetek Facebookon és Instagramon is!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr9113120994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása