Vasárnap reggelek Shuki Levyvel

2017. augusztus 24. 20:33 - subitron

Ha a 80-as években születtél talán volt szerencséd azokhoz a rajzfilmekhez, amiket akkoriban csak VHS-en lehetett megszerezni, halvány emlékeim szerint németül vagy franciául. Oké, a nyelvben nem vagyok biztos, de az tuti, hogy nem magyarul. Más országokban rendszerint vasárnap reggel sugározták, nekünk maradt a kalóz verzió. Minden meg volt bennük, ahhoz, hogy tátott szájjal a képernyő elé szögezzenek. Szuper erejű hősök, mindenre elszánt főgonoszok, menő, átalakuló járművek, robotok és ezek végtelen számú kombinációja. A történet gyakorlatilag nem is volt lényeges, egyébként sem értettünk a szövegből semmit. Bár tegyük hozzá az idegen nyelv ellenére -és hogy gyerekek voltunk- nem volt nehéz követni, mitöbb megfejteni a sztorikat. A látvány viszont kárpótolt mindenért. Amit csak lehetett meg szeretettem volna építeni légóból, a matchboxok onnantól kezdve rakétákkal és lézerekkel voltak felszerelve. Egyetlen dolog nem ragadta meg a figyelmemet akkoriban, a zene. Hála annak, hogy a 80-as évek újra fénykorát éli és egyébként is rajongok a szintetizátoros basszusokért, nemrég szemezgettem az akkori rajzfilmek főcímdalaiból és rá kellett döbbennem, hogy baromi jók. Rögtön mélyebbre is ástam, a szálak pedig a legtöbb esetben egyetlen névhez futottak össze: Shuki Levy. Világossá vált, hogy a fickó gyakorlatilag az a rajzfilmnek, mint John Williams a filmnek. De mégis ki ő? Igen, én is pontosan ezt kérdeztem.

1947-ben született, édesanyja izraeli, édesapja pedig orosz származású. Autodidakta módon tanult meg gitározni már kamaszkorára. Eleinte énekesként lépett fel klubokban Tel-Aviv és környékén. A 70-es években Aviva Paz színésznővel megalapították a népszerű „Shuki and Aviva” duót. Párizsban ismerkedett meg Haim Sabannal, akivel később létrehozták a világhírű  Saban Entertainmentet Los Angelesben. Hozzávetőleg 130 televíziós műsor, filmsorozat és rajzfilm fűződik a nevükhöz.

Nézzük a három legütősebb darabot:

Jayce and the Wheeled Warriors

Francia/amerikai sorozat 1985-ből, ami 65 epizódot élt meg. Bevallom ezt a sorozatot nem ismertem, csak a zenék böngészése során bukkantam rá. A történet szerint a tinédzser Jayce, egy spéci fegyverekkel felszerelt járművel vezeti a Lighting League-t a növényszerű Monster Minds ellen. A sztori nagyjából ki is merül ennyiben. A főcímdal kellemes szintetizátor basszussal indul, amibe később baromi jól kapcsolódik be a gitár is. A vokál is pazar, és tényleg szuperül össze van rakva az egész. Tökéletesen passzol a science-fiction hangulathoz. A bevezető szövegből egyébként megtudjuk, hogy az univerzumot meg kell menteni a Monster Mindstól, miközben Jayce keresi az apját és győzelemre vezeti a Lighting League-t.

 

M.A.S.K.

Vagyis Mobile Armored Strike Kommand. A coolság csúcsa. Kapunk egy ügynökökből álló csapatot, akik egyedi maszkjaik által különleges képességekre tesznek szert, plusz mindegyikük különleges járművel hajszolja az ellent, ami képes átalakulni és spéci fegyverekkel van felszerelve. A mindenáron világuralomra törő szupergonosz , a V.E.N.O.M. (Vicious Evil Network of Mayhem). Ők szintén maszkokkal, különleges autókkal, a vezetőjük pedig egy repülővel száll harcba. Lágyabb, mint a Jayce zenéje. Ott érezhető volt egy leheletnyi metálos beütés, a M.A.S.K. ezzel szemben sokkal dallamosabb. Annak ellenére, hogy a teljes verzió első húsz másodpercét még el tudtam volna hallgatni egy ideig, utána mégis úgy érzi az ember, hogy muszáj dúdolnia a szöveggel együtt.Itt egy picit sablonosabb szöveget kapunk: A maszkos fiúk rettentően sokat melóznak a bűnözők ellen, Trakker (Matt Trakker, a M.A.S.K. vezetője) irányítja a küldetéseket, és a világ  nem tudhatja meg kik rejtőznek a maszkok mögött.

 

Ulysses 31

Ha a görög mitológia ugrik be a címről, akkor jó helyen jársz. A történet az Odüsszeusz (latinul: Ulysses) 31. századi feldolgozása. Istenek, küklopsz, minden, ami kell. A japán/francia sorozatból 26 epizód készült. 1981-ben járunk, ez az előző két dalhoz képest érződik is. Nem annyira erős a basszus és a szintetizátor, itt uralja leginkább a szöveg a zenét. Gyakorlatilag már a kezdéstől megismerjük az egész történetet, nem hagynak időt kibontakozni a zenének. A mítosz szerint Ulysses megölte a küklopszot mikor megmentette a fiát, Telemachust. Zeusz viszont bosszút állt rajta és arra ítélte, hogy élete végéig ismeretlen csillagok között bolyongjon.

Shuky Levy főcímdalain kívül még rengeteg kiváló darab készült a 80-as években. Amiket érdemes meghallgatni: Spiral Zone, The Adventures of the Galaxy Rangers, Defender of the Earth, Pole Position.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr4712776472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása