10 dolog, amit nem tudtál az Az elveszett frigyláda fosztogatóiról

2017. október 23. 23:26 - subitron

 

 32 éve, 1985. október 24-én került a hazai mozikba Indiana Jones első kalandja. Ragyogás, Star Wars, George Lucas kutyája. Tíz érdekesség Az elveszett frigyláda fosztogatóiról.

1. Indiana Jones Hawaii-on született.

George Lucas és Steven Spielberg Hawaii-on nyaraltak, amikor Lucas először beszélt a Frigyláda fosztogatói ötletéről. Spielberg ekkor fejezte be a Harmadik típusú találkozások utómunkálatait, Lucas pedig a Star Wars hétvégi bemutatója elől menekült ide. Most már tudjuk, hogy feleslegesen félt a kudarctól.

2. Egy kutya inspirálta Indiana Jones-t és Chewbacca-t is.

Lucas először Indiana Smith-nek nevezte el a karaktert. Spielbergnek azonban nem tetszett, szerinte túlságosan hasonlított Steve McQueen '66-os Nevada Smith-jére. Abban viszont egyetértettek, hogy hasonlóan univerzálisnak és egyszerűnek kell lennie, így jött a Jones. Lucas alaszkai malamutja ihlette Chewbacca-t is, akit Indiana-nak hívtak.

3. Magnum lett volna az eredeti Indy.

Spielberg és Lucas a rengeteg meghallgatás után, végül Tom Sellecket válaszotta Indy szerepére. Azonban a CBS nem engedte el, kötötte a szerződése a Magnum miatt. Spielberg ekkor Harrison Fordot javasolta, de Lucas vonakodott, mert Ford már Han Solot játszotta. De Spielberg meggyőzte, és Ford két héttel a forgatás előtt megkapta Indiana Jones szerepét.

4. A nőstény tarantulák segítsége.

Spielbergnek nem tetszett, hogy a pókok túl nyugodtak Indy társának a hátán. Kiderült, hogy mindegyikük hím, ezért nem agresszívak. Megoldásként közéjük raktak egy nőstényt. A hatás nem maradt el.

5. Sziklából sosem elég..

Eredetileg egy apróbb részét képezte a forgatókönyvnek az a jelenet, amikor Indy megszökik a bálvánnyal, és majdnem kilapítja egy szikla. Viszont amikor a látványtervező megjelent a 6 méter átmérőjű üvegszálas sziklával, Spielberg azonnal beleszeretett. Ezután döntött úgy, hogy kibővíti 15 méteresre, és jelentősebb szerepet kap.

 

6. ..de kígyókból sem.

Spielberg nem találta elegendőnek a 2000 kígyót abban a jelenetben, amikor Indy és Sallah leereszkedik a Lelkek Kútjába. Szerinte legalább 7000 kellett, hogy elég ijesztő legyen a jelenet. Így felkutattak minden kisállat kereskedést a közelben, és 10000 kígyóval forgatták le a jelenetet a rendező örömére.

7. Mindenki beteg lett, kivéve Spielberget.

Nem csak a pokoli hőmérséklet volt szörnyű a forgatáson. A stáb közel 150 tagja ételmérgezést kapott, leszámítva Spielberget. Köszönhetően annak, hogy csak palackozott vizet ivott, és az Egyesült Királyságból hozatott konzervet evett, amit a szállodai szobájában tartott.

8. Csak természetes hangokkal.

Ben Burtt, a film sound designere csupa természetes hangot használt a filmhez. A gördülő szikláét például egy kavicsos lejtőn leereszkedő Honda Civic szolgáltatta. A frigyláda szellemeinek hangja oroszlánfókáké és delfineké volt. 

9. A jeleneteket a Lelkek Kútjához az Overlook Hotelben forgatták a Ragyogásból.

10. R2D2 és C3PO megjelenik a Lelkek Kútja jelenetében.

 

Kövessetek Facebookon és Instagramon!

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr5713065442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása