7 híres doktor a filmvászonról

2017. november 05. 09:07 - subitron

 dokik.jpg

Mi a közös Hannibalban, Indiana Jonasban vagy a Vissza a Jövőbe Dokijában? Ha más-más szakterületen is, de mindegyikük doktor. Van, hogy ők a főszereplők, de előfordul, hogy csak a háttérből nyújtanak segítséget. Így vagy úgy, nélkül nem mindig érne happy end-et a film. Összeszedtem néhány dokit a '80-as, '90-es évek filmjeiből, és pontoztam is őket.

 

Dr. Emmett Brown

(Fizikus, feltaláló)

Film: Vissza a jövőbe trilógia

Teljes nevén Emmett Lathrop "Doc" Brown. Tehetős családba született, Németországból költöztek Hill Valley-ba. A Doki megörökölte a kastélyt és vagyont, de a gazdagság nem tartott sokáig, hisz minden pénzt a találmányaira költött. '62-ben tűzvész pusztította el a kastélyt, és a Doki a garázsban rendezkedett be. Itt építette meg időgépét is egy '81-es DeLoreanból.

Az 1985-ben bemutatott, Robert Zemeckis rendezte mozit senkinek sem kell bemutatni. Azóta kultfilm lett, ahogy a Doki is ikonikus karakterré vált. Végül is feltalálta az időgépet. Megérdemelten kaphatja az öt pontot.

"doki faktor": 5/5

 

Dr. Henry Walton Jones ("Indy")

(archeológus)

Film: Indiana Jones széria

 

Ismertebb nevén Indiana Jones, bár élete során számos álnevet használt. 1899. július 1-jén született Princetonban. Szülei sokat utaztak, ami nagy hatássál volt a fiatal Henryre. Anyja halála után Utah-ba költöztek, de apjával egyre feszültebbé vált a kapcsolata, ami elől a tanulmányaiba menekült. Részt vett a mexikói forradalomban és az I. világháborúban is harcolt. Ezt követően a Chicagó-i Egyetemen tanult, itt szerzett diplomát. 2 felesége volt, valamint több gyermeke és unokája.

Nem csak professzor, hanem kalandor is egyben. Gyakorlatilag nem került olyan helyzetbe, ahonnan nem keveredett ki valahogy élve. A kalapos, ostoros, bőrdzsekis hősünk simán megérdemel négy pontot. 

"doki faktor": 4/5

 

Dr. Leonard Horatio McCoy

(orvos)

Film: Star Trek franchise
 

2227-ben született Georgiaban, David McCoy fiaként. A Mississippi Egyetemen végzett. Ezután 3 évet töltött a Csillagflotta Akadémián, ahol közeli barátok lettek James T. Kirk-el. Később együtt szolgálnak az Enterprise-on. Kirk kapitányként, McCoy hajóorvosként. A TNG-ben (Új nemzedék széria) nyugalmazott admirálisként tűnik fel.

Be kell, hogy valljuk szarkasztikus humora és Spockkal való élcelődéseik nélkül jóval kevesebb lett volna a Star Trek univerzum. És az Enterprise is mindig támaszkodhatott szaktudására, ahogy Kirk is a baráti tanácsaira.

"doki faktor": 5/5

 

Dr. Hannibal Lecter

(pszichiáter, sebész)

Film: Hannibal sorozat


 

1933-ban született, szülei a litván felső tízezerhez tartoztak. A második világháború idején el kellett hagyniuk otthonukat. Nem sokáig tudtak rejtőzni, dezertőrök találtak rájuk, Lecter szüleit megölték, őt és húgát pedig fogva tartották. A hideg tél során elfogyott minden élelem, a katonák ezért legyilkoltak mindenkiz, a halottakat megették. Csak Hannibalt hagyták életben. Erre a traumára vezethető vissza kannibalizmusa. Párizsba kerül nagybátyjához, itt követi el első gyilkosságát 13 évesen. Hiába vetik alá hazugságvizsgálatnak, semmilyen érzelmet nem mutat. Orvosi egyetemet végez, ezalatt bejárja Európát és végez húga gyilkosaival. A 70-es években az USA-ban dolgozott pszichiáterként. Nem sokkal ezután elítélik és elmegyógyintézetbe küldik. Együttműködik az FBI-al gyilkosságok felderítésében, de sikerül megszöknie. Olaszországban telepedik le, ahol ismét megpróbálják elkapni. A '90-es évek közepén egyik ápolója látta Argentínában.

Elenyésző lehet azok száma, akik nem hallottak róla. A szuperintelligens doki félelmetes, ám mégis érzünk valamiféle szimpátiát iránta. Megérdemelné a maximumom pontot, de még is csak egy gyilkosról van szó. Ráadásul nem veti meg az emberi húst.

"doki faktor": 4/5

 

Dr. Richard Kimble

(gyermekorvos/érsebész)

Film: Szökevény

 (A 1963 és 1967 között futó sorozat szerint, ami a film alapjául szolgált): Indianaban, egy kisváros gyermekorvosaként dolgozott. A seregben tartalékos és szanitéc volt. Egy ellenséges gránát robbanásakor megmentette egy társa életét, viszont Joe Hallop ennek ellenére maradandó sérüléseket szenvedett. Évekkel később megpróbál bosszút állni Richardon. '51-ben találkozik Helennel, aki ugyanabban a kórházban dolgozik nővérként. Később összeházasodnak. 

A többiekhez képest átlagosabb karakter, hétköznapibb sztorival. Azzal vádolják, hogy megölte a feleségét és halálra ítélik. Ahogy halad előre a történet szép lassan rájövünk, hogy Richard még sem az az esetlen doki, mint akinek hittük. Ügyesen bebizonyítja az ártatlanságát.

"doki faktor": 3/5

 

Dr. Daniel P. Schreber

(pszichiáter)

Film: Dark City

 

Múltja homályos, így néhány szó arról, hogyan állt össze a karakter. A nevét Daniel Paul Schreber német bíróról kapta, akinél paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. "Az idegbetegségem emlékére" című írása tette ismertté. Freud is tanulmányozta az emlékiratait. A film rendezői változatában a két író - David S. Goyer és Lem Dobbs - Kiefer Sutherland karakterét egy koncentrációs táborbeli zsidóéhoz hasonlítják, aki eladja a többieket a náciknak. Azonban azt mindeni maga döntheti el, hogy Schreber valóban áruló-e, és Murdoch-nak csak bűntudatból segít, vagy sokkal több rejtőzik sötét és meggyötört arca mögött.

Alex Proyas méltatlanul elfeledett sci-fi noir-ja, lenyűgöző látványvilággal és baromi jó sztorival. Megelőzte a Mátrixot és jobb is nála. A Dark City sok helyről merít, de ügyesen gyúrja egységes egésszé őket. Mindenkinek ajánlott megnéznie, Kiefer Sutherland alakítása pedig emlékezetes. 

"doki faktor": 4/5  

 

 

Racsni

(autobot orvos)

Film: Transformers franchise

Képregény: Sokkal jelentősebb szerepet kapott, mint a filmekben. Az első autobotok között érkezett a Földre. Megismerkedik Buster Witwicky-vel és édesapjával, akit mentőautóalakban visz a kórházba egy szívroham után. (Rajzfilm és képregénybeli alakja egy Nissan C20 Vanette, míg a filmben Hummeré tud alakulni.) Miután ő marad az egyedüli autobot a Földön, szövetséget köt Megatronnal, hogy legyőzzék Sokkolót. (Egyébként őt is eléggé "lebutították", leegyszerűsítették a filmben.) Később egy robbanás hatására egyesül Megatronnal. Az autobotoknak sikerül szétválasztaniuk, és újraéled. Az Unikron elleni harcban visszatér a Földre.

Film: Itt nem jut nagy szerephez. Űrdongó hívja a Földre, hogy segítsen az álcák elleni küzdelemben. Megpróbálja helyrepofozni Dongó hangprocesszorát. A negyedik részben Vesztegzár megöli.

Hősies, önfeláldozó és minden helyzetből kihozza a maximumot. Mindig maga elé helyezi a többieket, akár autobotokról, akár emberekről legyen szó. Megérdemli az öt pontot.

"doki faktor": 5/5 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr713145686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása