12 érdekesség a Bosszúvágyról

2018. március 05. 14:44 - subitron

 Amikor Brian Garfield 1972-ben megírta Bosszúvágy című regényét, valószínűleg nem tudta, hogy Hollywood egyik leghosszabb filmszériáját alapozza meg. Az első rész 1974-ben került a mozikba, majd további négy követte. Várható volt, hogy a Bosszúvágyat is újra előveszik, végül Bruce Willis kapta a lehetőség, hogy  feltámassza az ikonikus karaktert. A film a héten kerül a mozikba, addig is néhány érdekesség az eredeti műről:

1. A történetet valódi bűnügyek inspirálták.

d1.jpg

Brian Garfield eléggé kiakadt, amikor felesége pénztárcáját ellopták és autóját megrongálták. "A rabló nem bántalmazott, de mégis nagyon dühös voltam" írta később Garfield. "Senkinek nincs joga ahhoz, hogy elvegye a tulajdonom. Meg fogom ölni a rohadékot!" Garfield haragja végül eloszlott, de innen jött az ötlet, hogy ír egy regényt, amiben a főhős nem lesz ennyire elnéző.

2. Eredetileg Sidney Lumet rendezte volna a filmet, Jack Lemmonnal a főszerepben.

Wendell Mayes, aki a regény alapján írta a forgatókönyvet, a kezdetektől úgy képzelte, hogy Lumet áll majd a kamera mögött, és Lemmon lesz Paul Kersey. A rendező fekete-fehérben akarta vászonra vinni a filmet, ami Dino De Laurentiis producernek nem tetszett, így Lumet kilépett a projektből. Ezután Jack Lemmon is elhagyta a stábot.

 

3. Charles Bronson és az ügynöke nem értettek egyet a szerepet illetően.

d7.jpg

Amíg Bronsot azonnal érdekelte a Paul Kersey története, addig az ügynöke egyáltalán nem volt benne biztos, hogy jó ötlet elvállalnia a filmet. "Ez volt az egyetlen alkalom, amikor nem értettünk egyet, egy szerepet illetően Paullal, az ügynökömmel" - mondta Bronson 1974-ben. "Paul úgy gondolta, hogy ez a mozi veszélyes üzenetet hordozhat. Hogy az emberek azt gondolhatják helyes dolog, ha saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást."  Paul Kersey bűnözőkre vadászik miután feleségét és lányát megölik. "Azt mondtam Paulnak, hogy ennek a filmnek sem más az üzenete, mint a legtöbbnek: az erőszak még több erőszakot szül."

4. Brian Garfield (a könyv írója) úgy gondolta Bronson nem megfelelő választás a főszerepre.

Szerinte nem passzolt a megjelenése ahhoz a karakterhez, amit megírt. A rendező, Michael Winner egyszerűen kezelte az író kritikáját, és ennyivel kommentálta a dolgot: "idióta vagy".

5. Charles Bronson szerint is lett volna alkalmasabb.

d2.jpg

Mivel az eredeti mű főszereplője egy puhány könyvelő, Bronson úgy vélte talán Dustin Hoffmannak jobban állna a szerep. Azonban Winner kitartott mellette, és inkább a forgatókönyvet változtattak meg, így lett a főhős New York-i építész.

6. Jeff Goldblum ebben a filmben debütált.

d3.jpg

A színész a három bűnöző egyikét játszotta, akik betörnek Kerseyék lakására, és megölik a feleségét, valamint megerőszakolják a lányát. Jeff 1983-ban ezt nyilatkozta a New York Magazinnak: "A munka az munka. Figyelmeztettek, hogy ilyen durva jelenetben kell szerepelnem? Nem. Ez volt az első válogatás amire elmentem, és megkaptam a szerepet." Állítólag Goldblum ragyogó volt a meghallgatáson.

7. Majdnem megváltoztatták a címet.

d8.jpg 

A poszterek "Sidewalk Vigilante" címmel lettek kinyomtatva, ugyanis De Laurentiis aggódott, hogy a címben szerepel a "halál" szó. "Tény, hogy a "halál" kifejezés eléggé zavart" ismerte el a producer. "Aztán rájöttem, hogy ez további nézőket hozhat - horror fanokat - szóval hagytam ahogy van." Winner, a rendező szerint a "Sidewalk Vigilante" egyébként is borzalmas cím volt.

8. Herbie Hancock írta a film zenéjét, a rendező barátnőjének javaslatára.

d4.jpg

"Herbie Hancocknak, a nagyszerű jazz muzsikusnak ez volt az első filmzenéje" - írja Winner a memoárjában. "Azért választottam őt, mert Di Laurentiis egy olcsó bandát akart, én pedig az egyik színésznővel jártam a filmből, aki rajongott a jazzért. Szerinte Herbie zseni volt. Meghallgattam, és nem tévedett. Ezután meggyőztem DiLaurentiist is."

9. Garfiled szerint a könyve és a film más üzenetet hordoz.

d5.jpg

Mayes forgatókönyve végig hű maradt az eredeti regényhez, egészen a befejezésig, amivel az író szerint meg is változtatta az egész film mondanivalóját. Bronson néhány Chicagoi huligánra vigyorog, majd az ujjával pisztolyt formáz, és lelövi őket. 

10. A film durva kritikákat kapott.

A New York Times ezt írta: "Ez egy undorító film, ami komplex kérdéseket vet fel annak érdekében, hogy leegyszerűsített válaszokat adjon rá....valamint ostoba, ami csak néhány szélsőjobboldalinak nyújt szórakozást." A Variety szerint a Bosszúvágy arra biztat, hogy saját magunk vegyük kezünkbe az igazságszolgáltatást.

11. Chicago és San Francisco nem engedte adásba a filmet.

Washingtonban 21:00-ról 23:30-ra tették át a filmet, míg a másik két városban úgy döntettek nem adják le. Máshol vágott verziók mentek, Garfield tiltakozása ellenére. "Úgy gondolom ez egy veszélyes film" - mondta. "Ezt bizonyítja az is, hogy többen már elkövettek gyilkosságot a film hatására." Garfield így nyilatkozott, annak ellenére, hogy 50.000 dollárt vesztett, ha a Bosszúvágyat nem vetítették. 

12. Sylvester Stallone szerette volna feltámasztani Paul Kerseyt.

d6.jpg

2008-ban Stallone akarta megcsinálni a Bosszúvágy remake-t, de a projekt nem jött össze. Ekkor nyílt meg a kapu Bruce Willis, és Eli Roth számára. 

forrás: mentalfloss

Ha tetszett a poszt kövessetek Facebookon és Instagramon is! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr513716372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása