Dirty Dancing - egy kultfilm viszontagságos forgatása

2018. május 30. 16:24 - subitron

dirty1.JPG

 Az 1987-es film a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, habár 31 évvel ezelőtt senki sem jósolta volna meg, hogy ekkora sikert fog aratni. Sőt, a forgatás ideje alatt a stáb többször olyan nehézségekbe ütközött, ami kis híján meghiúsította a filmet.

Valószínűleg kevés olyan ember van, aki nem ismeri a  Dirty Dancing-et, vagy legalább egy dalt ne hallott volna a filmből. Annak ellenére, hogy egy olcsó, független moziról beszélünk,  váratlan sikert aratott, és Patrick Swayze-nek is meghozta az áttörést a karrierjében.

Linda Gottlieb - a film egyik producere - az interjúkban, és Patrick Swayze az életrajzi könyvében is (The Time of My Life) nagyon más képet festettek le a Dirty Dancing forgatásáról, mint amit az ember elképzelne. Azt konkrétan senki nem mondta,hogy rémes volt, de egyáltalán nem lehetett egyszerű.

 

Előkészületek.

dirty2.JPG

Patrick Swayze könyvéből megtudjuk, hogy mekkora fájdalmakat élt át a tánc miatt. A Broadway-i karrierje is majdnem derékba tört a térde miatt. Gyakran kellett kínoktól gyötrődve fellépnie és dolgoznia. Miután a Skatetown, U.S.A. című filmben játszott, jött a többi ajánlat is. A filmezés már könnyebbnek bizonyult a színházi munkánál, nem terhelte meg annyira. Évekig azonban egyetlen olyan filmet sem vállalt, amiben táncolnia kellett volna. "Mindig is egy táncosból lett színésznek láttam magam, mint sem színésznek" - írta.

Swayze nem kapta meg automatikusan Johnny Castle szerepét. Egyedül ment a meghallgatásra, ahol Jennifer Grey-jel kellett táncolnia. Előtte már dolgoztak együtt az 1984-es Vörös hajnal (Red Dawn) című filmben, de nem kötöttek életre szóló barátságot. A meghallgatáson rögtön meggyőztek mindenkit, működött közöttük a kémia, így megkapták a szerepet. Később Emile Ardolino is csatlakozott rendezőként a csapathoz.

Gottlieb azt nyilatkozta, hogy a film költségvetése 8 millió dollár körül mozgott, és először befektetőket kellett találnia. A Vestron Pictures kötélnek állt, egy feltétellel: Vestron csak akkor támogatja a filmet, ha Gottlieb megoldja 5 millióból.

Gottlieb számára egyetlen lehetőség maradt, hogy a filmet kihozza a kapott összegből. Ha a színészeket és a filmeseket ugyanabban a hotelben szállásolják el, ahol  a filmet forgatják. 1986-ban a terrortámadások miatt sok amerikai lemondta az európai nyaralását, így a hazai szállodák szép lassan megteltek, az árak pedig az egekbe szöktek. Végül Virginia-ban sikerült hotelt szerezniük, azzal a feltétellel, hogy szeptemberben kezdik a forgatást. Ekkor még csak június volt.

A dolgok kezdtek rosszt irányt venni.

 

A forgatás.

dirty3.JPG

A felvételek, a problémákkal együtt 1987. szeptember 5-én kezdődtek.

Az első napot azokkal a jelenetekkel indították, amiben Jennifer Grey édesanyjának a karaktere szerepel.  A színésznő fáradtságra és gyengeségre panaszkodott. Felvették a jeleneteit, majd lefeküdt, de a második nap sem javult az állapota. "Mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy ez a nő nem lesz Jennifer Grey anyja" - írta Gottlieb. 

Kelly Bishop ugrott be helyette, aki eredetileg egy másik szerepre lett kiválasztva. Őt Miranda Garrison, a film koreográfus asszisztense helyettesítette.

Az ötödik napon Paula Trueman (Mrs. Schumacher) esett össze a forgatáson, de később kiderült, hogy nincs komoly baja.

 

A hatodik nap.

via GIPHY

Először is tolvajok fosztották ki a film helyszínét, ezért új díszletet kellett beszerezni. Azonban a forgatás egy hegyen zajlott, a környéket áradások sújtották, az utakat pedig lezárták. 

És ez nem minden. A jelmeztervező leesett egy létráról és megsérült. A rendezőasszisztens eltörte a csuklóját. Egy másik stábtag a lábujját törte el, hárman pedig ételmérgezést kaptak. Ezen a ponton mindenki joggal gondolhatta, hogy a film el van átkozva.

Az eső is folyamatosan esett, feltartva a kinti forgatásokat. Már jócskán ősz volt, így a fák leveleit zöldre kellett festeni a nyári felvételekhez. Egy hónappal később a Dirty Dancing forgatási helyszíne Észak-Karolinába költözött. A hőmérsékletváltozás rendkívül megviselte a színészeket.

Közben Patrick Swayze részt vett a forgatókönyv folyamatos átdolgozásában. Keményen harcolt azért, hogy a "Baby-t senki nem ültetheti a sarokba" mondat kikerüljön a filmből. Sok dolgon sikerült változtatnia, de ezt az egyet nem tudta elérni.

A színésznek az egész forgatás alatt jegelnie kellett a térdét. Abban a jelenetben, ahol a farönkön egyensúlyoznak sziklafalnak ütötte a lábát. "Mivel a a térdemről a porcok már leváltak, a csontok egymáshoz értek" - írta. "El tudom képzelni mekkora fájdalma lehetett" - emlékezett vissza Gottlieb. 

Annak ellenére, hogy a legtöbb felvétel gördülékenyen ment, azért akadtak súrlódások Swayze és Grey között,. "Nem volt egyszerű a hangulatváltozásait tolerálni. Újra és újra fel kellett venni a jeleneteket, mert éppen nevetésben tört ki" - írta Swayze. "Nem mindig volt hozzá türelmem."

A problémák továbbra sem értek véget. A felvételek befejezése előtt egy hónappal a vezető sminkes személyes okokból ott hagyta a filmet. Ugyanezen a napon Jennifer Grey karján súlyos darázs csípések okozta fertőzések jelentek meg. Az új sminkesnek alig egy hetébe telt, hogy eltörje a csuklóját és két ujját a jobb kezén. Mivel nem balkezes volt, így ő is elhagyta a produkciót.

És a ráadás: három héttel a forgatás befejezése előtt az egyik stábtagot letartóztatták jogosítvány nélküli vezetésért. Kiderült, hogy nem először volt börtönben.

A Happy End

via GIPHY

A Dirty Dancing forgatása 44 napig tartott, majd Emile Ardolino - a rendező - elvonult, hogy megvágja  a filmet. Fogalmazhatunk úgy is, hogy elsőre nem sikerült túl jól. Az egyik producer így nyilatkozott: "Égessük el a negatívot és vegyük fel érte a biztosítást!" Egy ideig komolyan fontolgatták, hogy a film nem kerül mozikba, és csak videón fog megjelenni.

De Ardolino későbbi verziója működött. Egy film, ami egy centtel sem került 5 millió dollárnál többe, hatalmas sikert aratott (eddig világszerte 213 milliót hozott), nem beszélve a betétdalok népszerűségéről.

Érdekes néha benézni a kulisszák mögé, nem is gondolnánk mennyi nehézségbe ütköznek főleg a kisebb produkciók. Linda Gottlieb és csapata kitartott a Dirty Dancing mellett, és összehoztak egy igazi kultfilmet.

forrás: denofgeek.com

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt,
és az Instát

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr6014007922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása