7 ok amiért mindig is szeretni fogjuk a Kutyaszorítóbant

2017. november 10. 11:17 - subitron

 

 A film a maga idejében rosszul teljesített a pénztáraknál és közepes kritikákat kapott. Sokak szerint túl véresre és trágárra sikerült. Azonban az évek alatt kultfilmmé vált és Tarantino bekerült a legnagyobb rendezők közé. De miért imádjuk a mai napig a Kutyaszorítóbant? 

1. "Hadd mondjam el, miről szól a "Like A Virgin"...!"

A kultikus nyitó jelenetért mindenképpen. A gengszterek reggelizés közben vitatkoznak a borravalóról és Madonna számáról. Tökéletes bevezetés a karakterekhez, annak ellenére, hogy nem tudjuk meg mire is készülnek.

2. A "füllevágós" jelenet.

Tarantino filmjei mindig is kéz a kézben jártak az erőszakkal. Ebben a részben Mr. Blonde (Michael Madsen) benyomja a "Stuck In The Middle With You"-t, pengével a kezében. Eközben a szerencsétlen rendőr székhez kötözve, beragasztott szájjal, rettegve figyeli a táncoló, pszichopata Madsen-t. A kamera nem mutatja a csonkítást, de Tarantino így is eléri a kellő hatást. 

Én alapból leszarom, hogy mit tudsz és mit nem. Megkínozlak és kész. Akkor is, ha nem leszek okosabb. Pusztán mert élvezem, ha megkínozhatok egy zsarut. És mondom, kurvára nem érdekel, hogy mit beszélsz. De inkább imádkozz a gyors halálért. Ami ma nem jön el. - Mr. Blonde

3. Az álnevek.

A karakterek nem ismerték egymás valódi neveit. Tarantino a '74-es Hajsza a föld alatt című filmből vehette az ötletet, hogy színeket használjanak kódneveknek. Mr. Pink (Steve Buscemi) folyamatosan panaszkodik is miatta. Az interneten azóta számtalan teória született a nevek mögöttes tartalmáról.

 

4. Mr. Orange, a kakukktojás.

A Tim Roth által alakított karakter egy beépült nyomozó volt . A film jó fiúja és a Mr. White (Harvey Keitel) között kialakult barátság adott a filmhez némi emberiességet. Mr. Orange emlékezteti a nézőket, hogy hiába az öltönyök és vicces párbeszédek még is csak bűnözőkről van szó, akik nem riadnak vissza a gyilkosságtól sem.  

5. A rablás, amit nem láttunk.

A film valójában egy ékszerrablásról szól, ami nem kapott helyet a filmben. (Vélhetően az alacsony költségvetés miatt is.) Csak a párbeszédekből és a rendőrségi üldözésekből kapunk információt róla. A cselekmény nagyrészt a raktárban játszódik, a rablás után. Tarantinora jellemző a nem lineáris időkezelés, és filmjeit általában a karakterei jellemábrázolására építi.

6. Zseniális párbeszédek.

Tarantinonál életszagúbb dialógusokat nem igazán tud írni senki. A karakterek anekdotáznak és úgy érezzük mi is a beszélgetés részesei vagyunk. " Én nem párbeszédet írok. A karaktereim beszélgetnek egymással." - nyilatkozta a rendező.

 

Mr. Brown: Akkor most elmondom, hogy miről is szól a "Like a virgin". Az egész egy csajsziról szól, aki egy igazi kefélőgép. De komolyan, reggel, délben, este kuki, kuki, kuki, kuki, kuki, kuki, kuki, kuki, kuki.
Mr. Blue: Hány kuki is az pontosan?
Mr. White: Sok.  

7. A film betétdalai.

A film alatt egy kitalált rádióállomásból (K-Billy szuperhétvégéje)  szólnak a '70-es évek legynagyobb slágerei. A rádió DJ-jének Steven Wright stand-up komikust választották. Az albumon található a Blue Swede "Hooked On A Feeling" című száma, amit a Galaxis Őrzőiben is hallhatunk.

Itt meghallgathatjátok az albumot

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr6213228971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása