10 kulisszatitok a Karate Kölyökről

2017. október 18. 14:00 - subitron

 

 

"Kend fel, töröld le!"

Közeleg 2018, idén augusztusban pedig a YouTube Red bejelentette, hogy jövőre 10 részes miniben folytatja a '84-es klasszikust, a Karate Kölyköt. Igaz, hogy aki látta az eredeti filmet valószínűleg sosem fogja elfelejteni a "daru rugást", a Cobra Kai-t és Mr. Miyagit, de a lenti listában néhány érdekes információt biztos találni fog:

 

1. Pat Morita-t elsőre nem találták megfelelőnek Mr. Miyagi szerepére.

A színészt egy ’74-es komédia sorozatból (Happy Days) ismerhette meg a közönség, ezért a producer úgy gondolta, hogy nem fogják komolyan venni. Azonban a meghallgatásra szakállat növesztett és japán akcentussal beszélt, így sikerült meggyőznie Jerry Weintraubot, és megkapta a szerepet.

 

2. Chuck Norris nem utasította vissza John Kreese, a Cobrai Kai csapat edzőjének szerepét.

Széles körben elterjedt, hogy Norrist szánták eredetileg a kobrák senseiének, de nem élt a lehetőséggel. Állítólag nem akarta ilyen agresszív módon képviselni a harcművészetet. A színész kijelentette, hogy sosem kapott ilyen ajánlatot, de valószínűleg hasonlóan döntött volna a fent említett okok miatt.

 

3. Nem Mr. Miyagi végezte a „daru rúgást”.

A középdöntőbe négyen kerültek: Daniel, Johnny, Bobby Drown és egy ismeretlen, aki a stáblistán csak "semi-finalist"-ként (középdöntős) szerepelt. Ő Darryl Vidal, a sport egyik legismertebb oktatója. Korábban a film egyik híres jelenetében Mr. Miyagi a tengerparton gyakorolja a "daru rúgást", Daniel pedig távolról figyeli. Viszont itt nem Pat Morita látható (Mr. Miyagi), hanem Darryl Vidal elmaszkírozva, aki egyúttal a film kaszkadőre is volt.

 

4. A „You’re the best” soundtrack rögös útja.

Joe Esposito eredetileg a Rocky 3-hoz írta a dalt, de az „Eye of the Tiger” végül kiütötte. Ezután sem volt szerencséje, egy 2008-as interjúban még egy elutasításról nyilatkozott. Szintén egy azóta kultikussá vált dalt választottak helyette, Michael Sembello-tól a „Maniac"-t, ami a Flashdance-ben hallható.

 

5. A filmben szereplő ismert családok.

Dutch-ot, a Cobrai Kai csapat tagját Chad McQueen játszotta, aki a legendás színész Steve McQueen fia.

Andrew Shue –bár nem szerepel a stáblistán – szintén az előbb említett csapatban tűnik fel rövid időre. Ő Elizabeth Shue testvére, aki Alit játssza a filmben.

Chad McQueen

6.  A "Karate Kölyök" eredetileg egy szuperhős.

A nevet a DC Comics használta már '66-tól. Karate Kid a Legion of Superheroes tagja volt és a stúdió külön engedélyt kapott, hogy használhassa a nevet. A stáblista végén szerepel is egy külön köszönet a kiadónak.

 

7. A Pat Johnson játékbaba.

Chuck Norris tanítványa és a harcok koreográfiájáért felelt. Valamint ő volt bíró a végső küzdelemben. 1986-ban játékfigurát készítettek róla.

 

8. Mr. Miyagi és a producer ajándéka Danielnek.

Kölcsönbe kapta az egyik veterán autóját a szülinapja estéjére. A klasszikus kocsik rajongói felismerhetik, hogy ez egy 1948-as Ford Super DeLux Club. Ezt Ralph Macchio meg is tarthatta a forgatás után.

9. A kölyökképű Ralph Macchio

A castingon nem akarták elhinni a színésznek, hogy 22 éves. Tényleg fiatalabbnak nézett ki, főleg ha összehasonlítjuk az ellenfelét játszó William Zabka-val (Johnny), aki ekkor 18 éves volt. 

 

10. Biztos, hogy Daniel nyert?

A szakértők megkérdőjelezik a "daru rúgás" szabályosságát. Ugyanis a karate tiltja, hogy „teljes erőt” használjunk az ellenfél ellen. Ezért Danielt kizárhatták volna és ekkor Johnny a bajnok. 

 

  

Kövessetek Facebookon és Instagramon is!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr6013014836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása